Annons

Satsningen på ridsport döms ut

Tre miljoner för att utveckla ridsporten.
Men pengarna går till traktorer, bevattningsanläggningar och byte av väggar.
Kalmar • Publicerad 10 juni 2013

– Det är beklämmande. Jag hoppas de river upp beslutet, säger Staffan Ljungar vid Tyska bruket.

Han är djupt kritisk till hur de så kallade Algotssonpengarna används. Det handlar om tre miljoner kronor som ska satsas på ridsporten i Kalmar – ett sätt att fira Sara Algotsson-Osholts OS-silver.

Annons

Pengarna ska användas till att ”utveckla ridsporten ytterligare i Kalmar kommun”.

Detta tycker Staffan Ljungar helt har gått förlorat. När nu pengarna delas ut handlar det inte om projekt som utvecklar ridsporten, menar han.

I stället går de till saker som borde ingå i de olika föreningarnas driftsbudgetar.

– Så lättvindigt ska man inte använda skattebetalarnas pengar.

Bland annat ifrågasätter han att flera stall med endast ett fåtal medlemmar fått pengar för inköp av en traktor.

Och Kalmar hästsportklubb får 25000 kronor för installation av en bevattningsanläggning, medan Kalmar fältrittklubb får mer än dubbelt så mycket, 65000 kronor, för en bevattningsanläggning i paddocken.

Besluten verkar vara godtyckligt tagna utan någon koppling till hur många medlemmar en klubb har, eller på vilket sätt projektet kan bidra till att utveckla ridsporten, menar Ljungar.

– Man borde backa tillbaka och starta om på nytt. En traktor som forslar bort snö och gödsel utvecklar väl inte ridsporten i Kalmar. Den ser bara till att verksamheten fortsätter.

– Ska alla som vill ha pengar till en traktor få det? Vilka kriterier gäller?

– 100000 kronor till att göra reklam för ridsporten är väl vettigt. Men ska pengarna gå till att byta mögliga väggar i ett stall?

Annons

Projekt som exempelvis får fler handikappade att börja rida är typexempel på vad pengarna borde gå till. Men sådana lyser med sin frånvaro. I stället är det installationer, rivningar, inköp och ombyggnader som fått bidrag.

– Jag hoppas de kan riva upp beslutet. Det här ser inte bra ut.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons