Annons

Samarbete med Ikea slagträ i forskningsbråk

En professor vid Linnéuniversitetet har anmält en av sina doktorander för forskningsfusk. Främst ifrågasätter han användningen av forskningsresultat, men också att han själv inte nämns.
Universitetets eget granskande råd håller inte med.
Kalmar • Publicerad 12 juni 2019

Ärendet går ändå vidare till högre instans, Expertgruppen för oredlighet i forskning, efter beslut av Linnéuniversitetets rektor Peter Aronsson.

Expertgruppen är en nationell instans, vars medlemmar är tillsatta av regeringen, och anledningen till att ärendet nu skickas dit för yttrande är att den anmälande professorn har begärt det.

Annons

Upprinnelsen till forskningsbråket är en artikel som doktoranden publicerade tillsammans med en forskare vid ett annat lärosäte i en internationell tidskrift. Professorns anmälan handlar bland annat om rätten till insamlade forskningsdata, rätten till publicering av data och rätten till medförfattarskap.

Professorn var huvudhandledare till doktoranden när han skrev sin avhandling, och själva datainsamlingen ska, enligt professorn, ha betalats av Ikea Sweden. Han befarar därför att Linnéuniversitetet nu riskerar att Ikea säger stopp till fortsatt finansiering.

Doktoranden har i en inlaga tillbakavisat alla professorns anklagelser och Linnéuniversitetets råd för ärenden rörande misstanke om vetenskaplig oredlighet har utrett frågan. Rådet kom fram till att doktoranden på alla sätt följt vad som anses vara god forskningssed.

Rådets slutsats är att doktoranden ”har hänvisat till källor, använt data, empiri och metod från sin tidigare forskning på ett korrekt sätt och att därför misstanke om vetenskaplig oredlighet saknar grund.”

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons