Annons

Så ska Kalmar bli fossilfritt till 2030

Kalmar kommun har nu en handlingsplan för att bli fossilbränslefritt till 2030. Planen innehåller bland annat förslag för att göra det fossilfria valet till det enkla valet för pendlare.
Kalmar • Publicerad 21 november 2019
Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden, Jens Körge (V) ledamot i vatten- och miljönämnden och Erik Ciardi (C) ledamot i vatten- och miljönämnden.
Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden, Jens Körge (V) ledamot i vatten- och miljönämnden och Erik Ciardi (C) ledamot i vatten- och miljönämnden.Foto: Amelia Rydeberg

– Vi har haft ett mål att vara fossilbränslefria länge och handlingsplanen har varit efterlängtad. Det är smått historiskt att den är framme, säger Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden.

Handlingsplanen för fossilfritt 2030 antogs under onsdagen av vatten- och miljönämnden. Anna Thore (S) berättar att de arbetat med klimatmålen även tidigare, men att det nu är mer ihopsamlat.

Annons

– Vi har en handlingsplan som är välförankrad ute i organisationen. Den är väldigt efterlängtad, säger Anna Thore.

Fokuset i handlingsplanen ligger på fossilbränsle, berättar Jens Körge (V) ledamot i vatten- och miljönämnden.

– Det är dels att vi ska få upp produktionen av förnyelsebara bränslen, exempelvis solenergi och sedan handlar det om att ställa om också. Vi lämnar fossilgas och olja bakom oss och att vi styr in på det som vi själva kan producera, säger Jens Körge (V).

De förklarar att handlingsplanen är väldigt tydligt uppdelad med vem som ska göra vad.

– Ibland när man gör sådana här handlingsplaner blir det hyllvärmare, men det känns inte så med den här. Den känns väldigt levande. Flera av saker är dessutom redan påbörjade och vi har exempelvis ett projekt som heter hållbara resval där vi verkligen pushar våra anställda om hur de tar sig till jobbet, säger Anna Thore.

Jens Körge lyfter fram ytterligare två förslag i handlingsplanen, som syftar till att få pendlares resevanor mer miljövänliga.

– Det handlar om att utreda om det går att få KLT-kort som personalförmån och även utreda om det går att införa en klimatsmart friskvårdstimme. Det är friskvård att cykla till jobbet, säger han.

Erik Ciardi (C), ledamot i vatten- och miljönämnden, betonar samtidigt att det inte enbart handlar om kommunen och enskilda individer vanor.

– Det handlar också om att arbeta mot exempelvis bygg- och fastighetsbranschen. Jag tror att näringslivet är villiga att ta till sig, säger Erik Ciardi.

Vad är den största utmaningen i klimatarbetet?

Annons

– Det är att ändra beteende. Det är en sak vad kommunen kan göra, där vi kan styra, ändra och göra rätt. Men det är en annan sak med den enskilde individen. Där måste vi göra det fossilfria valet till det enkla valet, säger Anna Thore.

Varför har det tagit så lång tid att ta fram handlingsplanen?

– Det hade gått att göra det här på en vecka och säga så här ska vi göra. Men att få med alla på banan tar tid, säger Anna Thore.

Handlingsplanen kommer att följas upp årligen och uppdateras vartannat år.

Fakta

Handlingsplan fossilfritt 2030

•Uppdraget att ta fram en handlingsplan för målet ”Kalmar kommun som geografiskt område ska vara helt fossilbränslefritt 2030” gavs i Kalmar kommuns Verksamhetsplan med budget 2018, beslutad av kommunfullmäktige.

•Några exempel på arbete som pågår är produktion av solenergi via Kalmar Energi samt att Kalmarhem ökar antalet laddplatser.

•Exempel på arbete som ska göras är att verka för att biogasproduktionen i kommunen ska öka och att maximera solelsproduktion på kommunägda fastigheter utifrån elbehovet

Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons