GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

S-politiker lämnar listan – efter stöld

En politiker på Socialdemokraternas lista till kommunvalet i Kalmar har dömts för stöld. Efter avslöjandet lämnar politikern listan.
Kalmar • Publicerad 3 september 2018 • Uppdaterad 3 september 2018

Det var i vintras som S-politikern upptäcktes stjäla varor för nästan 1 800 kronor i en butik. Politikern erkände och skrev på ett strafföreläggande och stölden avgjordes därför aldrig i domstol. Straffet var böter.

Men Socialdemokraternas kandidat berättade aldrig om stölden för den lokala partiledningen, enligt Sveriges Radio Kalmar som avslöjade fallet.

– Vi visste ingenting. Vi kan alla begå misstag men i det här fallet var det så nära i tid, i februari. Då blir det svårt att ha allmänhetens förtroende och sitta i kommunens högsta beslutande organ, säger Roger Holmberg (S), ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar till Barometern.

Han berättar att han pratat med politikern, som väljer att inte kandidera längre.

Partiet har som rutin att kandidater på egen hand ska intyga att de inte begått brott i en så kallad kandidatförsäkran, något som politikern enligt Sveriges Radio inte kände till.

– Alla kandidater skriver på en kandidatförsäkran där det bland annat ingår att intyga att man inte begått brott, också annat som att man delar partiets värderingar. Detta skedde innan vi fastställde listan i mars.

Hur mycket skadar detta partiet?

– Det vågar jag inte säga, men inte så mycket eftersom personen valt att lämna listan, säger Roger Holmberg.

Barometern har försökt att nå politikern under måndagskvällen.

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.