Rocknebylimpan i Rinkabyholm
I 33 år har Annica och Tommy Danielsson drivit bageri i Rockneby och i en liten lokal bakat Rocknebylimpor. Men i höstas blev det problem.
– Vi blev uppsagda och skulle omförhandla villkoren för den gamla lokalen. Samtidigt ville vi verkligen komma till en annan lokal, den gamla var extremt liten och det fanns inga möjligheter att bygga ut. Då, det var bara för bra, dök möjligheten upp att köpa den här lokalen, Skogaholms gamla bageri i Rinkabyholm, berättar Annica Danielsson.
Affären blev snabbt verklighet och i början av november flyttades bageriet från Rockneby till Rinkabyholm.
– Tidigare bakade vi, i snitt, 800-900 limpor/natt. I den här lokalen kan vi utan problem öka produktionen med 30-40 procent. Nu kan vi börja leta fler återförsäljare i stället för att säga till dem vi har att vi inte kan leverera allt de vill beställa, säger Tommy Danielsson med ett snett leende.
Och att det finns möjligheter att öka produktionen, det är ägarna Tommy, Annica och sonen Marcus Danielsson helt överens om.
– Vi vet att det finns efterfrågan i Göteborg och kanske än mer i Stockholm, men då måste vi hitta en leveranslösning. Men även här runt Kalmar finns ett flertal butiker vi nu kan börja göra affärer ihop med, det känns väldigt kul, fortsätter Annica Danielsson.
När Barometern besöker bageriet är det sen eftermiddag. Natten produktion ligger ännu några timmar fram i tiden och runt om i lokalen står deg i stora kar och väntar på att användas.
– Det sista vi gör varje morgon innan vi går hem skålla mjölet till nästa natt. Skållningen gör limporna extra saftiga, berättar en av de två bagarna, Peter Danielsson.
Receptet på Rocknebylimpan är lika hemligt som framgångsrikt. Och det är just limpan som är företagets enda produkt.
– Det är limpan som är vår produkt, vårt varumärke. Vi skulle självklart kunna utöka med fler produkter, men i dagläget är vår ambition att baka fler limpor, inte att utöka sortimentet, förklarar Annica Danielsson.