Annons

Rocknebylimpan i Rinkabyholm

Företaget heter formellt HB Skansens Bageri. Matbrödet bakas i Rinkabyholm.I butikerna i Kalmar säljs den välkända produkten, namnet är Rocknebylimpan.
Rinkabyholm • Publicerad 30 januari 2015
Marcus Danielsson lägger en sista hand på det skållade mjölet som stått och dragit i nästan ett dygn, en smet som med jäst, sirap och kryddor förvandlas till limpdeg.
Marcus Danielsson lägger en sista hand på det skållade mjölet som stått och dragit i nästan ett dygn, en smet som med jäst, sirap och kryddor förvandlas till limpdeg.

I 33 år har Annica och Tommy Danielsson drivit bageri i Rockneby och i en liten lokal bakat Rocknebylimpor. Men i höstas blev det problem.

– Vi blev uppsagda och skulle omförhandla villkoren för den gamla lokalen. Samtidigt ville vi verkligen komma till en annan lokal, den gamla var extremt liten och det fanns inga möjligheter att bygga ut. Då, det var bara för bra, dök möjligheten upp att köpa den här lokalen, Skogaholms gamla bageri i Rinkabyholm, berättar Annica Danielsson.

Annons

Affären blev snabbt verklighet och i början av november flyttades bageriet från Rockneby till Rinkabyholm.

– Tidigare bakade vi, i snitt, 800-900 limpor/natt. I den här lokalen kan vi utan problem öka produktionen med 30-40 procent. Nu kan vi börja leta fler återförsäljare i stället för att säga till dem vi har att vi inte kan leverera allt de vill beställa, säger Tommy Danielsson med ett snett leende.

Och att det finns möjligheter att öka produktionen, det är ägarna Tommy, Annica och sonen Marcus Danielsson helt överens om.

– Vi vet att det finns efterfrågan i Göteborg och kanske än mer i Stockholm, men då måste vi hitta en leveranslösning. Men även här runt Kalmar finns ett flertal butiker vi nu kan börja göra affärer ihop med, det känns väldigt kul, fortsätter Annica Danielsson.

När Barometern besöker bageriet är det sen eftermiddag. Natten produktion ligger ännu några timmar fram i tiden och runt om i lokalen står deg i stora kar och väntar på att användas.

– Det sista vi gör varje morgon innan vi går hem skålla mjölet till nästa natt. Skållningen gör limporna extra saftiga, berättar en av de två bagarna, Peter Danielsson.

Receptet på Rocknebylimpan är lika hemligt som framgångsrikt. Och det är just limpan som är företagets enda produkt.

– Det är limpan som är vår produkt, vårt varumärke. Vi skulle självklart kunna utöka med fler produkter, men i dagläget är vår ambition att baka fler limpor, inte att utöka sortimentet, förklarar Annica Danielsson.

Peter Danielsson blev av med jobbet när Konsumbagaren lades ned i Kalmar, ett par veckor senare började han baka Rocknebylimpor i stället.
Peter Danielsson blev av med jobbet när Konsumbagaren lades ned i Kalmar, ett par veckor senare började han baka Rocknebylimpor i stället.
På morgonen hjälp de som arbetar i bageriet, här Marcus Danielsson, åt med att förpacka alla de limpor som bakats under natten.
På morgonen hjälp de som arbetar i bageriet, här Marcus Danielsson, åt med att förpacka alla de limpor som bakats under natten.
I bageriets nyinköpta ugn bakas den klassiska limpan som nu bagarna hoppas ska spridas till fler städer och fler butiker runt Kalmar.
I bageriets nyinköpta ugn bakas den klassiska limpan som nu bagarna hoppas ska spridas till fler städer och fler butiker runt Kalmar.
Rocknebylimpan, i Kalmar ett klassiskt matbröd.
Rocknebylimpan, i Kalmar ett klassiskt matbröd.
I före detta Skogaholmsbageriet tillverkas nu Rockebylimpan. För de anställda är flytten ett enormt lyft, från trånga 70 kvadratmeter till ett stort öppet bageri med stora möjligheter till expansion.
I före detta Skogaholmsbageriet tillverkas nu Rockebylimpan. För de anställda är flytten ett enormt lyft, från trånga 70 kvadratmeter till ett stort öppet bageri med stora möjligheter till expansion.
Marcus Danielsson, Annica Danielsson, Peter Danielsson och Tommy Danielsson, att baka limpor är en familjetradition som nu lever vidare i Rinkabyholm.
Marcus Danielsson, Annica Danielsson, Peter Danielsson och Tommy Danielsson, att baka limpor är en familjetradition som nu lever vidare i Rinkabyholm.
Det sista som sker på morgonen är att ett antal kar fylls med mjöl som sedan skållas med kokande vatten och för stå och dra över dagen.
Det sista som sker på morgonen är att ett antal kar fylls med mjöl som sedan skållas med kokande vatten och för stå och dra över dagen.
Rocknebylimpan, en klassisk smörgåslimpa.
Rocknebylimpan, en klassisk smörgåslimpa.
På pallar står det specialbeställda mjölet och väntar på att användas.
På pallar står det specialbeställda mjölet och väntar på att användas.
Marcus Danielsson, Annica Danielsson, Peter Danielsson och Tommy Danielsson, att baka limpor är en familjetradition som nu lever vidare i Rinkabyholm.
Marcus Danielsson, Annica Danielsson, Peter Danielsson och Tommy Danielsson, att baka limpor är en familjetradition som nu lever vidare i Rinkabyholm.
Rocknebylimpan, i Kalmar ett klassiskt matbröd.
Rocknebylimpan, i Kalmar ett klassiskt matbröd.
Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons