Annons

Rekordförsäljning av vin och öl i helgerna

Systemet på Giraffens köpcentrum ökade sin försäljning med 30 procent förra året
Kalmar • Publicerad 9 januari 2002
FOTO: ANDERS JOHANSSON
Annette Johansson har slitit hårt under jul- och nyårshelgen då försäljningen slog nya rekord.
FOTO: ANDERS JOHANSSON Annette Johansson har slitit hårt under jul- och nyårshelgen då försäljningen slog nya rekord.Foto: 

- En stor del av ökningen beror naturligtvis på att vi fått självbetjäning, samtidigt handlar det om ändrade alkoholvanor, säger Nils Erik Nilsson, butikschef.

Det är framför allt försäljningen av vin och öl som skjutit i höjden. Under december sålde man 50 procent mer än under samma period 2000. Efterfrågan på sprit ligger däremot på samma nivå som tidigare.

Annons

Slitsamt för personalen

- Det är inne att handla vin och man märker att många kunder är intresserade av att laga mat och hitta något gott som passar att dricka till, säger Annette Johansson.

Hon har arbetat på olika systembolag i tio år, men aldrig varit med om en liknande rusch efter vin och öl. Sedan självbetjäningen infördes är det lätt att plocka ner ett par extra flaskor i korgen.

- Det är ju roligt att vi ökar, men samtidigt är det slitsamt för oss som jobbar här. Bara under jul- och nyårshelgen hanterade vi 400 pallar med 750 buteljer i varje, säger hon och visar sina underarmar som är fulla med skrapsår.

Svarar gärna på frågor

Systembolagets affärsidé är densamma som tidigare: att erbjuda alkohol men minimera skadorna. Dessutom ska personalen ha goda kunskaper och ge råd om framför allt vin till kunderna.

- Det är synd men sedan självbetjäningen infördes tror många som kommer hit att de inte får fråga längre.

Anneli Torstensson, som också arbetar på systembolaget, tycker att det är synd om Kalmarborna inte vänder sig till systembolagets experter med sitt nyväckta vinintresse.

- De anställda här får en mycket gedigen utbildning med massor av kurser. Det är slöseri om kunskaperna inte utnyttjas.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons