Annons

Rakettester upprör hundägare

Hundar och hundägare tvingas anpassa sig efter nyårssmällarna. Men när fyrverkeriförsäljare får tillstånd från polisen att provskjuta raketer i förväg är det svårare.
Kalmar • Publicerad 29 december 2012
Kim Karlsson på Sportson tycker att provskjutning av fyrverkerier dagarna innan nyårsafton är ett bra sätt att visa upp sina produkter. Genom att informera allmän­heten hoppas han undvika att skotträdda hundar i området blir lidande. Foto: Anders Johansson
Kim Karlsson på Sportson tycker att provskjutning av fyrverkerier dagarna innan nyårsafton är ett bra sätt att visa upp sina produkter. Genom att informera allmän­heten hoppas han undvika att skotträdda hundar i området blir lidande. Foto: Anders JohanssonFoto: Anders Johansson

– På nyårsafton kan jag acceptera fyrverkerierna men det här går inte förbereda sig inför, säger hundägaren Torbjörn Ekman.

Det var på torsdagskvällen som hans hund Rosa reagerade kraftigt när fyrverkerier började smälla alldeles i närheten av lägenheten i Oxhagen.

Annons

– Hon blir väldigt rädd och mår allmänt dåligt när det smäller. Eftersom det fortsatte i över 20 minuter började jag undra var det kom i från, säger Torbjörn Ekman.

Det visade sig vara cykelbutiken Sportson ett par hundra meter bort på Erik Dahlbergs väg som provsköt fyrverkeripjäserna som de har till försäljning.

– Det är ett bra och uppskattat sätt för oss att visa upp våra produkter. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att så många som möjligt i området känner till det och vi har skyltat och marknadsfört oss så mycket vi kunnat, säger Kim Karlsson, delägare av nyöppnade Sportson.

Sportson har ansökt och fått tillstånd av polisen att anordna provskjutningarna utanför butiken vid ett par olika tillfällen före nyårsafton.

– Jag förstår butiken och att de vill sälja raketer men jag tycker att det är horribelt av polisen att ge tillståndet, säger Torbjörn Ekman.

Inför nyårsafton så täcker Torbjörn Ekman vanligtvis över fönstren i lägenheten och ger hunden lugnande medicin i god tid innan det börjar smälla som värst. Men på lördag eftermiddag har Sportson en ny provskjutning.

– Nu vet jag åtminstone om det och då får vi hålla oss hemifrån under den tiden. De får gärna sälja fyrverkerier för mig men jag tycker att det är märkligt att polisen ger tillstånd när hundarna får lida för det, säger Torbjörn Ekman.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons