Annons

Rådjur på öar i sundet

Två rådjur har siktats på Skallöarna. Någon hjälp att ta sig därifrån ser det inte ut att bli. Det klarar de av själva.
Kalmar • Publicerad 19 mars 2012
Foto: Sonja Palm

– Jag skulle tro att de har det okej där. Annars flyttar de på sig. De kan simma och jag tror de klarar att ta sig til Svinö. De är kanske bosatta på Skallöarna. Det är rätt mycet gräs där, fast på vintern är det knapert förstås, säger Mattias Persson, jakthandläggare på länsstyrelsen.

Även Olof Nilsson, konsulent på Svenska jaktvårdsförbundet, menar att rådjuren mycket väl kan ta sig från öarna om maten tar slut.

Annons

– De har inga problem att simma längre än en kilometer. Framför allt inte på sommaren. När det är kallt i vattnet är det sämre men förhoppningsvis räcker maten tills det blivit varmare.

Brandkåren meddelar att strandsatta rådjur inte är ett fall för räddningstjänsten i lagens mening. Däremot kan brandkåren tänka sig att ta sig an rådjuren om de lider.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons