Annons

Politiker vill stoppa läkemedel vid förlossning

Landstingsrådet Henrik Yngvesson (M) vänder sig mot att magsårsmedicinen Cytotec används för att sätta igång förlossningar i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 29 februari 2012
Foto: Lars Johansson

Han kräver totalstopp av användningen tills man utrett konsekvenserna bättre.

– Det är direkt olämpligt att använda sig av magsårsmedicinen för att sätta igång förlossningar när man inte vet till hundra procent om det är medicinskt säkert, säger Henrik Yngvesson.

Annons

Barometern skrev i går om att den omstridda magsårsmedicinen Cytotec används vid förlossningar på länssjukhuset i Kalmar. Andra sjukhus i Sverige har valt att inte använda läkemedlet vid igångsättningar, eftersom det kan ge kraftiga värkar och skapa syrebrist hos fostret eller få livmodern att brista.

– Socialstyrelsen avråder användningen av Cytotec för igångsättande av förlossningar och på Läkemedelsverket är man inte säker på att patientförsäkringen gäller om något oförutsett skulle inträffa. Jag kräver ett totalt stopp för denna användning tills man utrett konsekvenserna och biverkningarna bättre, säger Henrik Yngvesson i ett uttalande.

Pia Olofsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons