Annons

Politiker vill låsa in dementa

Socialdemokraterna och Alliansen vill tillåta tvång i vården av dementa. Lagförslaget får rejält mothugg av Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet.
Kalmar • Publicerad 7 december 2012

– Lagförslaget är horribelt och vi är många som är väldigt kritiska till det. Vi tycker att demensvården fungerar väldigt dåligt i många kommuner. Här saknas det inte bara personal, utan personal med adekvat utbildning och chefer som lyser med sin frånvaro, säger Stina-Clara Hjulström.

Hennes motförslag till lagförslaget från Maria Larsson (KD) och Lena Hallengren (S) ser ut så här:

Annons

Större personalstyrkor med utbildad personal.

Närvarade chefer.

Anpassade boenden där dementa kan orientera sig.

Hjulström menar att det ska finnas så mycket personal att det är möjligt att hjälpa en dement att klä på sig och följa med ut på en promenad om det är det den sjuke vill.

– Personalen ska ha tid för de som är demenssjuka och förstå varför människor ­reagerar som de gör och det gör man med rätt utbildning.

En studie av professor Mats Thorslund visar att det behövs mellan 10–20 procent personalökning inom demensvården.

En enkät till anhöriga visar att åtta av tio anser att det är för lite personal på ­demensboendena och sju av tio anhöriga anser att det är för lite aktiviteter

Stina-Clara Hjulström menar också att många ­boenden inte är anpassade för demenssjuka.

– Det ska vara lätt att hitta ett boende så att den sjuke inte blir mer förvirrad. Till exempel ska det inte finnas mattor med ränder eller speglar på ett demens­boende eftersom dessa kan uppfattas som skrämmande.

Stina-Clara Hjulström tar upp det demensboende i Piteå där dementa lämnades ensamma nattetid.

Annons

– Så gör man fortfarande på flera håll, säger hon, och inget händer. Visst är det väl konstigt med ett resonemang som går ut på att de som bryter mot lagen inte ställs till svars utan i stället ändrar man lagen.

Hon säger att det så klart kostar en del initialt att anställa mer folk samt att utbilda dessa.

– Men på sikt betalar det sig genom att de sjuka inte behöver så mycket mediciner, anhöriga mår bättre liksom personalen som kan göra ett bra jobb.

I dag finns det omkring 180 000 människor som lider av någon form av demens. Cirka 9 000–10 000 av dessa är under 65 år.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) och vice ordförande i social­utskottet Lena Hallengren (S) menar att vården av dementa skulle bli både tryggare och mer rättssäker med olika tvångsåtgärder.

I dag är det inte tillåtet att spänna fast en dement person i rullstol mot dennes vilja, även om det finns risk för att personen kan trilla ur stolen.

Det är inte heller tillåtet att låsa dörrarna på en avdelning för dementa så att dessa inte kan ta sig ut på egen hand. Med en ny lag skulle personalen kunna göra båda sakerna.

Förslagsställarna skriver att målet är att minimera användningen av tvång och begränsningar, skapa större rättssäkerhet och uppnå en bättre och värdigare demensvård.

I lagen kommer tillåtna tvångsåtgärder att listas. Dessa ska endast vara tillåtna att använda av utbildad personal efter enskild prövning av det specifika fallet då man kommit fram till att inga andra metoder fungerar.

En omprövning ska sedan göras minst en gång om året.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons