Politiker jagas av kronofogden

Kalmar Artikeln publicerades

Kommunpolitikerna i Kalmar län fattar beslut om din skatt. Samtidigt har ett tiotal förtroendevalda skatteskulder och ärenden hos kronofogden.

Det visar en granskning som tidningen Aftonbladet har gjort.
Inte mindre än 25 politiker i Kalmar län är jagade av kronofogden.
Professor Henry Bäck tycker att det sänker trovärdigheten för politikerna.
– De fattar beslut om skatten. Därmed säger de att vi ska förvänta oss av varandra att vi betalar skatterna. När de inte gör det själva sänker det legitimiteten, säger Henry Bäck till Aftonbladet.
De 25 kommunpolitikerna med betalningsanmärkningar i länet har i genomsnitt skulder på 51 000 kronor var. Medeltalet är 13 anmärkningar var.
Fyra drar upp snittet
Men då drar framför allt följande politiker upp snittet ordentligt: Göran Waller (s), Mörbylånga, 71 anmärkningar, Åsa Cras (s), Emmaboda, 70 anmärkningar, Stefan Lagesson (kd), Nybro, 39 anmärkningar och Dzenita Abaza (s), Kalmar, 30 anmärkningar.
Professor Henry Bäck är skeptisk till politiker som sköter sig så illa. Han anser att partier med förtroendevalda som har skatteskulder hos kronofogden borde fundera på om partierna inte skulle uppmana dem att avgå.
– Deras partier borde överväga det.
Hultsfredsbo värst
Högst skuld hos kronofogden har Åke Nilsson (kd), Hultsfred, med 209 000 kronor. Social­demokraterna är det parti som har flest anmärkningar.