Annons

Polisen hårdbevakar vägarna under helgen

Årets största trafikhelg står för dörren. Då laddar trafikpolisen upp med intensivbevakning av vägarna.
Kalmar • Publicerad 19 juni 2003

Tiotusentals bilar kommer i dag att vara i rörelse i Kalmar län. Många med riktning mot Öland. Med livlig trafik följer stress, köer och risk för olyckor.

Polisen och Vägverket är väl förberedda. Samtliga vägar är öppna och inga större vägarbeten är i gång. Därför kommer förhoppningsvis trafiken att flyta som den ska. Men säker kan man inte vara.

Annons

Glömmer förnuft och trafikvett

- Tyvärr är det alldeles för många bilister som inte inser att semestern börjar först när man nått sitt mål. En del tycks ta ledigt redan innan de satt sig i bilarna och glömmer allt vad förnuft och trafikvett heter, säger trafikpolischef Lars-Erik Andersson, Kalmar.

Två områden är högprioriterade av trafikpolisen under midsommarhelgen, hastighet och nykterhet.

På den stora resardagen torsdag kommer ett flertal patruller att hålla hela E 22 genom länet, väg 25 från Växjö och väg 34 mellan Ålem och gränsen mot Östergötland under hård bevakning. I första hand genom hastighetskontroller.

Fler onyktra på Öland

Från torsdag kväll och fram till söndag, när alla helgfirare åker hem igen, är det nykterhetstester som gäller. Och då framför allt i Borgholmsområdet och på norra Öland. Erfarenhetsmässigt vet polisen att alltfler kör onyktra under sommaren.

- Många frestas att ta bilen även om de bara ska ta sig en kortare bit. Inte minst bland unga bilförare finns en ökande respektlöshet. Det är en attitydfråga som vi försöker komma till rätta med genom intensiv övervakning, säger Lars-Erik Andersson.

Polisskugga bekymrar

Men den kraftiga Ölandsbevakningen har också ett pris. Stora delar av övriga länet kommer att hamna i "polisskugga".

- Resurserna är begränsade och vi tvingas prioritera. Därför kan vi inte göra kontroller till exempel på södra Öland, Alsterbro och Nybro. Flera orter tvingas vi tyvärr lämna åt sina öden, säger Lars-Erik Andersson.

Där polisen finns under midsommarhelgen kommer dock kontroller att göras i stor omfattning. Trafikavdelningen räknar med att upp emot 2000 trafikanter kommer att stoppas och få blåsa i testapparaterna.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons