Annons

Polis misstänks för misshandel av pojke

En Kalmarpolis är misstänkt för misshandel i samband med gripandet av en 15-årig pojke.
Kalmar • Publicerad 9 december 2003

Chefsåklagare Ulf Barck-Holst i Linköping har efter genomgång av den anmälan som gjorts beslutat inleda en förundersökning.

- I nuläget är brottsrubriceringen misshandel, säger Ulf Barck-Holst, som i övrigt inte vill kommentera ärendet närmare.

Annons

Barometern-OT uppmärksammade fallet för drygt en månad sedan. 15-årige Patrik Grant och hans kamrat Jon Eriksson valde då att öppet ge sin version av vad som hände när de misstänktes för skadegörelse natten till den 31 oktober.

Enligt Patrik Grant uppträdde några av de polismän som ingrep mot honom väldigt arrogant. De ska bland annat skrikit "händerna mot väggen ungjävlar". Men det var det som hände sedan som ledde till en anmälan.

En av polismännen ska enligt anmälan bryskt tryckt upp Patrik Grant mot en vägg, lagt honom på rygg över ett staket för att sedan placeras i en polisbil där han hotades med stryk.

Det finns flera vittnen till händelsen. Vissa av dessa stödjer Patrik Grants berättelse men det finns också uppgifter om att även ungdomarna agerade mindre lämpligt. Det medger pojkarna, men menar att detta blev en följd av polisens bryska ingripande.

Eftersom det rör sig om brottsmisstankar riktade mot anställda inom polisväsendet har ärendets överlämnats till myndighetens internutredningsavdelning i Växjö.

Den ska nu göra en närmare utredning och även hålla flera förhör. När materialet är färdigt ska detta ligga till grund för chefsåklagare Ulf Barck-Holsts beslut i åtalsfrågan.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons