Annons
Insändare

Placeringen av wakeboardparken är en betydande säkerhetsrisk

”Undertecknad anser att placeringen av wakeboardbanan är en stor säkerhetsrisk och vem bär det juridiska ansvaret för säkerheten i området?”
Insändare • Publicerad 13 maj 2021 • Uppdaterad 7 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är inte nöjd med den tilltänkta placeringen för wakeboardbanan och föreslår därför ett alternativ.
Insändarskribenten är inte nöjd med den tilltänkta placeringen för wakeboardbanan och föreslår därför ett alternativ.Foto: Ceasar Segergren

Det är med stor förvåning man får läsa i tidningen om en tänkt wakeboardpark där kommunens kultur- och fritidsnämnd redan avsatt 450 000 kronor i årets investeringsbudget vilket medför en kostnad på betydligt över 6 kronor per innevånare på ett beslutsunderlag som verkligen kan ifrågasättas.

Berörda personer i närområdet och båtägarna som har kommunal båtplats har undanhållits informationen under närmare ett år utan möjlighet att lämna synpunkter. Ingen information har heller kommit ut om detta från Segelsällskapet Vikingarnas styrelse som tydligen fått viss del av underlaget. Medlemmarna, varav många har båtplatser i hamnen, berörs och har under tiden inte fått möjligheter att framföra sina synpunkter. Detta kan kanske med lite god vilja delvis förklaras av kommunikationssvårigheter under pandemin.

Annons

Undertecknad anser att placeringen av wakeboardbanan är en stor säkerhetsrisk och vem bär det juridiska ansvaret för säkerheten i området?

Banan är belägen på en allmän badplats med en stor välskött sandstrand och ett flertal bryggor för badande inne i banområdet! På udden mot fiskeläget ligger Segelsällskapet Vikingarnas jolleramp och brygga i nära anslutning till den tilltänkta wakeboardbanan. Där bedrivs seglarskolor för ungdomar och där är också klubbens utgångsplats för träningsaktiviteter, det är här barn och ungdomar lär sig segla och hur man uppträder på sjön.

”Jag har inte hittat någon wakeboardpark som ligger i närheten av en badplats på nätet. De ligger alla väl avgränsade i större bassänger eller vattenfyllda stenbrott och liknande. Här är tydligen Kalmar kommun unik på ett mycket olämpligt och oansvarigt sätt.”
Hans Martinsson

I området gäller också hastighetsbegränsning på 5 knop ända ut till ön söder om Långvikens hopptorn. Får och vill kommunen göra undantag för en wakeboard som kan rusa fram i farter på 15-20 knop? Jag har inte hittat någon wakeboardpark som ligger i närheten av en badplats på nätet. De ligger alla väl avgränsade i större bassänger eller vattenfyllda stenbrott och liknande. Här är tydligen Kalmar kommun unik på ett mycket olämpligt och oansvarigt sätt. Hur tänker de ansvariga i kultur- och fritidsnämnden? Förvaltningschef Henrik Nilsson på kultur- och fritid framhåller att man sett från andra kommuner att denna satsning kan bli en stor publikattraktion. Är det inte meningen att området skall vara en plats för rekreation, bad och friluftsliv för Kalmars innevånare? Vidare kan man starkt ifrågasätta om denna satsning inte också är nöjespark och därmed fodrar byggnadslov. Frida Rydholm, ordförande i föreningen som tydligen består av ett fåtal studenter och en före detta elev, framhåller Bromölla Cable Park som ett föredöme när det gäller att få tjejer intresserade av sporten. Detta är bra men på Bromöllaklubbens hemsida kan man också läsa följande: ”Vill du och polarna ha en grym sporthelg? Eller skall ni ha en möhippa, svensexa, födelsedagsfest eller en sport-kick-off med firman. Kontakta oss så arrangerar vi ett paket skräddarsytt för er.”

Är detta också en framtida satsning för föreningens ekonomi och hur ställer sig kommunen till detta?

En badbrygga med uppsatta klädhängare finns nära Vikingarnas klubbhus som har en bastu för medlemmarna vilka använder bryggan och den utnyttjas ännu mer av allmänheten under badsäsongen för ett snabbt bad och simtur på morgonen, lunchrasten eller kvällen. Hur påverkas och informeras om när bryggan kan användas eller kommer den att försvinna med den tänkta lösningen?

Ett förslag kan vara att flytta wakeboardparken till östra sidan av Långviken i nära anslutning till området windsurfarna disponerar. Detta kan ge synergieffekter om det finns utrymme för båda aktiviteterna och på så sätt undviks badplatserna.

Bilparkeringen vid Vikingarnas klubbhus/fiskeläget används främst av alla båtägarna vid kommunens bryggor. De är oftast fullbelagda under sommarmånaderna. Parkeringen i anslutningen till Långvikens badplats/windsurfingklubben är betydligt större och kan med fördel användas vid den alternativa placeringen av wakeboard-parken.

Hans Martinsson,

båtägare i fiskeläget och medlem i SSV.

LÄS OCKSÅ:

Annons
Annons
Annons
Annons