Högt vatten slog till med full kraft

Kalmar län Artikeln publicerades
Drag, Revsudden
Foto:Privat
Drag, Revsudden

Vattnet nådde inte bara upp till tomterna, utan hela vägen runt villor och en del husägare blev instängda. Det höga vattenståndet, de starka vindarna och den bitande kylan präglade onsdagen.

Kalmar läns trafik, KLT, ställde in bussarna över Ölandsbron fram till onsdagseftermiddagen. Sandmassor placerades ut längs Violvägen i Berga för att säkra så att villorna inte skulle drabbas av vattnet.

– Jag har aldrig sett så högt vatten här. 1993 drabbades vi när vi bodde på Revsudden och två bilar översvämmades. Här ligger vi ju på en kulle så det känns ganska säkert, men det är ju skrämmande. Jag tänker på grannen ute på ön, säger Joakim Lundin, som bor på Bergauddsvägen.

Han beskriver vad han brukar se från sin trädgård: en stor stenbrygga och två-tre förtöjda båtar. På onsdagen syntes bara en sak: vatten.

  – Jag vet inte var båtarna har tagit vägen. Jag ser en långt där borta, men de andra är försvunna, säger Joakim Lundin och pekar i motsatt riktning från där bryggan normalt sett syns för att visa hur långt båten har drivit.

  I Drag, norr om Kalmar, fick dagen en ännu mer dramatisk start. En bil körde ner i en översvämmad sänka, drogs med av vattnet och kom ut så djupt att vattnet nådde upp till taket. I bilen satt en äldre man, som efter 10-15 minuter under vatten var nedkyld och fick föras till sjukhus. Det var en ledig brandman som först såg larmet och började agera. Med hjälp av deltidskåren från Rockneby kunde mannen räddas.

  – Vi är så klart jättestolta över våra brandmän som har agerat helt lysande, säger Sara Svensson, kommunikatör på räddningstjänsten i Kalmar.

  I Drag drabbades också flera villor hårt av vattenmassorna. Flera omringades helt av vatten och de boende kunde inte ta sig ut ur husen. I trädgårdarna flöt både de egna sakerna och blandat bråte som vattnet hade fört med sig.

  – Det här trodde man aldrig skulle hända. Det var som på tv, säger Ingegerd Wernersson, som bor i Drag och fick hela huset omringat av vatten på förmiddagen.

  Då gick också strömmen, både i Drag och på flera andra håll i kommunen och länet. Som mest var över 6 000 hushåll utan ström samtidigt. Under eftermiddagen fick allt fler strömmen tillbaka. Johan Aspegren, informationschef på Eon, berättar att det vanligaste felet var att träd blåste över ledningar. I vissa fall har ledningen gått av, vilket tar längre tid att laga. Längst tid tar det om även stolpar har brutits. Johan Aspegren säger också att bolaget jobbade för att strömmen skulle komma tillbaka så snart som möjligt.

  – Det ska bli rejält kallt i natt om vi förstått väderleksrapporten rätt och vi vill ju inte att våra kunder ska frysa, säger han.

  Under eftermiddagen avtog också vinden något.

  – Det går långsamt, men det fortsätter att vara blåsigt, framför allt på Öland och längs kustbandet, även under torsdagen. Det är egentligen först under natten till fredagen som det lugnar ner sig ordentligt, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

  SMHI utfärdade en klass 2-varning för stormbyar i hela länet under en period, men på eftermiddagen sänktes varningen och gällde bara Öland. Det är inte första gången som det stormar runt trettonhelgen. Även stormen Gudrun 2005 skedde i början av januari. Något senare, den 14 januari 2007, drog stormen Per in över landet.

  – Det händer ju att det stormar andra månader också, men vi ser ofta stormar just i december och januari. Det beror på luftmassor som möts, med kall luft norrifrån och varm luft söderifrån, säger Marie Staerk.

  Hela länet drabbades mer eller mindre av stormen. I Oskarshamn föll flera träd över E22, båtar slogs med full kraft mot bryggor och hus översvämmades även där. Vattenståndet höjdes med 120 centimeter över det normala.

  Har du bilder eller rapporter från stormen? Kommentera i liverapporteringen nedan eller mejla till webb@barometern.se!