Annons

Ovanlig gäst tog en tur förbi stadsparken

På tisdagsmorgonen gick det ut larm till landets fågelskådare. En vitvingad trut hade setts vid stadsparken.
Kalmar • Publicerad 8 februari 2012
En vitvingad trut sågs vid stadsparken i Kalmar på tisdagsmorgonen. ?Det var en häftig upplevelse?, säger Henrik Grahn, som upptäckte den ovanliga fågeln.
En vitvingad trut sågs vid stadsparken i Kalmar på tisdagsmorgonen. ?Det var en häftig upplevelse?, säger Henrik Grahn, som upptäckte den ovanliga fågeln.Foto: Privat/ HENRIK GRAHN

När fågelskådaren Henrik Grahn tog en morgonpromenad med hunden på tisdagsmorgonen fick han se en ovanlig fågel som flög över änderna vid stadsparken.

– Jag var på väg till Kalmarsundsparken eftersom det hade setts jorduggla och hornuggla där. Jag spanade vid stadsparken eftersom det när det är ont om öppet vatten kan komma ovanliga fåglar. Då fick jag se en vitvingad trut.

Annons

Henrik Grahn lyckades fotografera den ovanliga truten, och tio i tio gick larmet ut till alla fågelskådare.

– Det var en man som körde hit från Växjö som hann se den, men sedan försvann den in över stan. Vid lunchtid sågs den igen vid Moskogens avfallsanläggning tillsammans med de vanliga gråtrutarna, säger Henrik Grahn.

Det är den första rapporterade vitvingade truten som har setts i kommunen och det finns inga godkända tidigare fynd från Småland.

– Det är ganska häftigt att vara först här med att se den, men tråkigt att inte fler fick chansen säger Henrik Grahn.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons