Annons

Oro på möte om flyktingboende

Varför klumpa ihop alla flyktingarna här? Vad gör ni om det inte går bra? Vem är då ansvarig? Kommer vi att våga låta våra barn åka skolbuss?
Kalmar • Publicerad 4 oktober 2013

Frågorna var många och stämningen stundom hätsk när Kol­bodabaden Turist & Konferens på torsdagskvällen kallade till informationsmöte om det planerade flyktingboendet.

Nästan 150 villaägare i området slöt upp för att få svar på sina frågor.

Annons

– Vi har kallat till ett möte för vi vill ge en nyanserad bild. Det finns mycket oro och en historik i området som många kommer ihåg, säger Helena Skott som tillsammans med Fredrik Skott ansökt om att få ta emot flyktingar till Kolboda.

Utan tvekan spökar Kolbodabadens historia av flyktingmottagning för 20 år sedan fortfarande. Bråk och oroligheter ledde då till att byborna vände sig mot boendet.

Lars Stejdahl, som då drev vandrarhemmet Kolbodagården, berättade att han tappade kunder och gjorde stora ekonomiska förluster.

– Det är ju så att den enes bröd är den andres död. Jag är orolig att det blir så nu med.

Kalmar kommun har sagt ja till att totalt ta emot 210 flyktingar. Får Kolboda­badet okej av Migrations­verket skulle det kunna bli uppemot 130 platser i Kolboda.

Kommunalrådet Johan Persson (S) poängterade att kommunen framfört att man helst vill ha flyktingar från ett land, företrädesvis Syrien.

– Då vet vi att de får stanna och då kan vi påbörja integreringen med en gång. Skolorna står beredda och vi kommer att starta språk­undervisningen omedelbart.

Ansökan gäller endast en vistelsetid på fyra månader. Sedan vill paret Skott komma i?gång med den vanliga sommaruthyrningen.

Men är det värt att dra i?gång ett så stort projekt för endast några månader, undrade en av de församlade på torsdagskvällen.

– Hur ska Kalmar kommun kunna fixa infrastruktur på fyra månader när ni inte kan fixa ­barnomsorg på tio år?

Annons

Stämningen var stundom hård och moderatorn, prästen Lars Graaf, fick höja rösten för att alla skulle få komma till tals.

Alla var dock inte negativa och en del talade om nya arbetstillfällen och möjligheter för bygden.

–Jag tror att det här blir bra. Folk är bara lite osäkra och oroliga, säger Rune Schönberg.

Enligt Migrationsverket kan ett svar om paret Skott får ett mottagningsboende eller inte väntas om tre veckor.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons