Annons

Originalmålning skänktes till museum

Cirka 800 man dog när regalskeppet Kronan förliste 1676. En av dem var amiralitetsmedicus Petter Gripenflyckt. En originalmålning föreställande läkaren har skänkts till Kalmar läns museum.
Kalmar • Publicerad 1 juni 2013
Far och son, Claes och Johan Thorén, vid målningen av chefsläkaren Gripenflyckt.
Far och son, Claes och Johan Thorén, vid målningen av chefsläkaren Gripenflyckt.Foto: Veronika Karlsson

Den 1 juni är det exakt 337 år sedan regalskeppet Kronan gick till botten i en drabbning utanför sydöstra Öland. I sommar genomförs marinarkeologiska undersökningar på vrakplatsen för 33:e året i rad.

Kronanutställningen på Kalmar läns museum är i ständig förändring eftersom det hela tiden görs nya fynd, berättar Lars Einarsson, projektledare. Under lördagen fick besökare ta del av nya miljöer och föremål i utställningen. De fick även se en snutt av den nya utställningsfilmen om Kronan som ska vara klar före midsommar och ställa frågor om sommarens dykningar.

Annons

På lördagen avtäcktes även en målning från 1675 föreställande Petter Gripenflyckt. Han var en av alla dem som omkom när skeppet gick under. Det finns inte många tavlor på dem som fanns ombord och ägaren till målningen, Johan Thorén, beslutade sig för att skänka den.

– Målningen ropade min släkt in på Bukowskis i början av 1900-talet och sedan har tavlan gått i arv. Gripenflyckt var chefsläkare i flottan och hans porträtt är förmodligen målat något år innan fartyget förliste. Det känns som om tavlan hör hemma här eftersom arkeologerna plockat upp många saker som tillhört honom.

I sitt tal hade Johan Thorén en uppmaning till Stora Enso.

– De har originalmålningen av general Lorentz Creutz och jag tycker att företaget kan följa vårt exempel och donera målningen till museet.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons