Annons

Ordkriget fortsätter om Nordbaltkabeln

Kommunen ifrågasätter lagligheten i underlagen som använts när Sandvik pekats ut som ilandsättningspunkt för Nordbalt-kabeln.
Kalmar • Publicerad 21 november 2009
Johan Persson, s, kommunalråd i Kalmar, har inte samma syn på kraftkabelplanerna söder om Kalmar som Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät.
Johan Persson, s, kommunalråd i Kalmar, har inte samma syn på kraftkabelplanerna söder om Kalmar som Mikael Odenberg, generaldirektör på Svenska kraftnät.Foto: Barometern och Scanpix

Konflikten mellan Kalmar kommun och Svenska kraftnät trappas nu upp ytterligare ett hack.

I ett ilsket brev ställt till Svenska kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg skräder kommunalråd Johan Persson (S) och Pär Hansson, översiktsplanerare på Kalmar kommun, inte orden. Att lägga en elkabel av den storlek som är aktuellt på en plats med sex Natura 2000 områden i närheten utan att redovisa kriterierna för valet, menar de är oacceptabelt, och möjligen även olagligt. Det eftersom underlaget är knapphändigt på ett sätt som de anser inte rimmar med miljöbalkens intentioner.

Annons

– Min uppfattning är att de har suttit med linjal och karta och tittat på det ur ett rent ekonomiskt perspektiv, säger Johan Persson.

Kommunen har ännu inte fått information exakt hur stor kabeln är och vilken effekt och spänningsnivå det är fråga om, uppgifter som är grundläggande för att bedöma vilken påverkan som kan väntas i naturen.

Men det är inte bara den eventuellt tveksamma lagligheten i förarbetena till kabeldragningen som ifrågasätts.

Från Kalmar kommuns sida finns ett stort missnöje med hur informationen kring kabeln har skötts från Svenska kraftnät och att kommun och länsstyrelse blir inkopplade när Svenska kraftnät redan valt ut en dragning, menar de också är ett brott mot miljöbalkens krav på tidigt samråd och dialog med berörda.

En handläggare från Svenska kraftnät kommer att vara med på ett möte med kommunledningen i december där kabeln kommer att diskuteras vidare.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons