Annons

"Olyckligt om Kalmars dykenhet läggs ned"

- Det är olyckligt om Kalmars dykenhet läggs ned. Då kommer det att ta mycket längre tid innan hjälp är på plats.
Kalmar • Publicerad 8 december 2003

- Det är olyckligt om Kalmars dykenhet läggs ned. Då kommer det att ta mycket längre tid innan hjälp är på plats.

Bernt Stedt, sjötrafikområdeschef för bland annat kustkommunerna i Kalmar län, blir förvånad när han får höra planerna på att skrota vattendykarna i Kalmar.

Annons

Timmar innan hjälp

Utan de 21 brandmännen kan det ta timmar innan hjälp är på väg. Sjöfartsverket, som ansvarar för den statliga sjöräddningen, kan då nämligen bara söka stöd från kustbevakningen, försvaret eller någon annan kommun som har vattendykare. Och närmsta kommun med vattendykare finns på Gotland.

"På tok för lång tid"

- Vi har krav på oss att ha en sjöräddningsenhet på plats inom tre timmar på svenskt vatten. Det är det vi har resurser till, säger Bernt Stedt.

- Men i ett scenario när någon går ner under isen är det på tok för lång tid. Vi jobbar givetvis så fort det går att få tag på någon. Men det är olyckligt om Kalmar lägger ned. Då kommer det att ta mycket längre tid.

Indelad i två delar

Sjöräddningen i Sverige är indelad i två delar. Kommunerna ansvarar enbart för sjöräddning som rör hamnområdet. Resten står Sjöfartsverket för.

Sjöfartsverkets organisation är uppbyggd på att Kustbevakningen, försvaret och kommunala räddningstjänster hjälper till.

- Vi har inga egna dykresurser att sätta in vid livräddande åtgärder. Samtidigt är det en kommuns rättighet att göra en bedömning om man behöver vattendykare eller inte. Det kan inte vi lägga oss i.

Läggs vattendykarenheten ned i Kalmar skulle dock människors liv sättas på spel. Bernt Stedt säger att det självklart inte går att vara på plats lika snabbt

Annons

som en kommunal räddningstjänst.

- Ju färre resurser, desto längre tid. Det är självklart. Därför

är mycket olyckligt om vattendykarna försvinner i Kalmar.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons