Annons

Ökande alkoholkonsumtion väcker stor oro

Vi dricker allt mer alkohol. Konsumtionen har ökat från sex till tio liter ren alkohol de senaste åtta åren. I var femte sjukhussäng ligger någon till följd av en alltför hög alkoholkonsumtion.
Kalmar • Publicerad 4 december 2003

Konsumtionen är utslagen på varje person som är över 15 år.

Bengt Sternebring, chef på Beroendecentrum på Universitetssjukhuset MAS i Malmö, menar att små mängder alkohol inte är farligt för en vuxen människa.

Annons

- Men man måste ha respekt för de farliga mängderna. På senare tid har fallen av delirium tremens, fylledille, ökat från några fall per år till ungefär en i veckan, säger han till Smålandsposten.

Mer kontinentala

Anders Valin, regional samordnare på regionförbundet i Kalmar, menar att vi har anammat de kontinentala vanorna även i Sverige.

- Jag tror inte att det är något problem med att dricka 1-2 glas vin eller öl efter jobbet. Problemet är när drickandet övergår till ett behov och sedan till ett missbruk. Då styr man inte längre över sitt liv.

Han berättar att i Frankrike och Italien går konsumtionen ned.

- Tidigare hade man inga restriktioner alls. Nu får man inte köra bil efter att ha druckit längre, vilket har hjälpt till att få ned konsumtionen radikalt. Och det behövs i dessa länder där man har mycket skrumplever och bukspottskörtelinflammation.

Varför dricker vi mer och mer i Sverige?

- För det första tror jag att det betyder en hel del när läkare går ut och hävdar att det är bra med en viss mängd alkohol per dag. Det har man ju faktiskt inte kunnat leda i bevis.

- För det andra är tillgängligheten bättre, det är lättare att få ta tag på sprit, och den är billigare.

Ekonomen Anders Johnson har tagit fram en rapport på uppdrag av TCO som visar att välfärden hotas av den ökande alkoholkonsumtionen.

Annons

- Han menar att verkningarna kostar samhället 150 miljarder per år, säger Anders Valin. Då är allt inräknat från tillverkningskostnader, sjukdomar, förtidspensioneringar, rattfulla på våra vägar till alkoholrelaterade brott och så vidare.

Regionförbundet liksom folkhälsocentrum och staten försöker förebygga drickandet på olika plan.

Vill vända trenden

- Främst genom att försöka vända trenden bland unga och här gör ju Kalmar mot droger ett utomordentligt jobb. Men det är ju upp till varje förälder att ta ett snack med sina barn och framför allt, att inte köpa ut alkohol till dem. Det man med säkerhet vet i dag är att de som blir bjudna på alkohol hemma och får dricka, de dricker också mest.

Anders Valin är dock hoppfull om att man ska lyckas vända skutan.

- Det har vi gjort förr, vi kommer att kunna vända även den här trenden, säger han.

Pia Andersson Hobert
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons