Annons

Nytt ljus hittar in i Kalmars helgedom

Ljuset flödar in i helgedomen vid Stortorget. Stora vackra fönster som togs bort för 100 år sedan har satts tillbaka. Byggnadsställningarna på 190 ton är nedplockade. Väggar och tak är nymålade med 17 lager kalk.
Kalmar • Publicerad 10 november 2009
Stora vackra fönster som togs bort för hundra år sedan har satts tillbaka, bland annat den översta raden över läktarna.
Stora vackra fönster som togs bort för hundra år sedan har satts tillbaka, bland annat den översta raden över läktarna.Foto: Anders Johansson

Vit som en oskuldsfull brud står hon där Kalmar domkyrka.

Det är en märklig upplevelse att komma in i kyrkorummet där hantverkare arbetar för fullt och ändå känna den frid som rummets proportioner ger.

Annons

Murare kör fram och tillbaka med skottkärror lastade med cement. Elektriker drar kilometervis ledningar.

Innan stengolvet läggs tillbaka är det mycket som ska installeras. Tekniken för belysning, uppvärmning, ljud och luftfuktighet ska synas så lite som möjligt.

– Eluttagen är nedsänkta i golvet, berättar Thomas Bengtsson, som är elektriker. De är dolda av stenar som enkelt kan lyftas upp med hjälp av sugproppar när kontakter behöver pluggas in till sådant som extra belysning eller förstärkare.

Kören får ett höj- och sänkbart podium, så kallad gradäng, som är halvcirkelformat. Podiet, som har flera trappsteg, syns knappast när det sänkts ner eftersom det är klätt med samma slags sten som golvet.

– Domkyrkan blir en av de första kyrkorna i Sverige som får nedsänkbar gradäng, berättar Janne Svantesson, som är kyrkvaktmästare.

Koret blir större eftersom de främre bänkraderna tas bort. Här blir plats för ett nytt altare med modern formgivning som anknyter till domkyrkans barockstil. Till vänster om detta altare placeras Erik Sands vackra dopfunt i sten med guldsegel och till höger en alldeles ny ambo, det vill säga talarstol.

Altaret kan flyttas för att ge plats för kyrkospel eller konserter.

Domkyrkan rymmer mycket mer än vad besökarna ser.

I källaren finns värmecentral, motorn till sprinklersystemet och en ny centraldammsugare, den förra var från början av 1900-talet och förmodligen Sveriges första.

– I dag har vi fjärrvärme; förr fanns här ved- och kokspannor berättar kyrkans förvaltningschef Tommy Eriksson.

Annons

De gamla kokspannorna finns kvar och i den tjocka murväggen ser man öppningen där koks och ved östes in från kärror som dragits fram av starka hästar till Stortorget. När vi står där i?källaren ser jag för min inre bild hur eldarna skyfflar in koks som om de befann sig i ett ånglok samtidigt som prästen en trappa upp predikade allvarligt om himmel och helvete.

Ny teknik

* Ljusdesigner skapar ljussättning av kyrkorummet. Ljuset kan varieras med fjärrkontroll.

* Ljudslingor kommer att finnas på alla platser i domkyrkan.

* Modern ljudanläggning.

* Klimatanläggning reglerar luftfuktigheten.

* Modernt sprinklersystem.

* Nytt brandlarm, inbrottslarm och passersystem.

Per Jakobsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons