Annons
Barometern.se/Kalmar

Nytt larmsystem räddar liv

Numera larmas både ambulans och räddningstjänst när någon i länet misstänks ha fått hjärtstopp. Det har räddat flera liv.
Kalmar län • Publicerad 1 juni 2017
Ambulans under utryckning
.
Ambulans under utryckning .Foto: Bertil Ericson / TT

Projektet har pågått i flera år, men det är först nu som det går att redovisa siffror för ett helt år med alla länets kommuner. Projektet kallas SAMS, vilket står för Saving more lives in Sweden. Och så tycks det ha blivit.

– Det är väldigt svårt att veta vilka insatser som ger vilka resultat, eftersom det görs väldigt mycket. Men mycket tyder på att det här kan vara en av de största anledningarna till att antalet räddade liv vid hjärtstopp utanför sjukhus nästan har fördubblats, konstaterar Johan Israelsson, som jobbar på länssjukhuset för Svenska hjärt- och lungräddningsrådet.

Annons

På torsdagen samlades representanter från ambulans och räddningstjänst i hela länet på länssjukhuset för att höra resultatet under 2016. Det var första året som alla kommuner var med hela året. En del av de små kommunerna, där räddningstjänsten består av deltidskårer, har haft svårare att ansluta. Men ett avtal som säger att landstinget står för en del av kostnaden vid hjärtstoppsutryckning för deltidskårerna har löst det.

– Det här är viktigt just på landsbygden, där det ofta inte finns annat än just räddningstjänst på nära håll, säger Jörgen Franzén, som arbetar på ambulansen i Nybro och har lett den grupp som har jobbat med SAMS-projektet.

Emma Skogberg
Annons
Annons
Annons
Annons