Annons

Nytt friluftsprogram ska locka Kalmarborna ut i naturen

– Först och främst handlar det om att få fler att hitta ut i naturen på ett enkelt sätt. Att de upptäcker alla de fina områden, från kust till eklandskap och skogsbygder, som finns här i kommunen.
Kalmar • Publicerad 13 juni 2019
För friluftsutvecklaren Eva-Lena Larsdotter är tillgänglighet och närhet viktigt för att få ut fler invånare i naturen. Därför lyfter hon fram parkmiljöer, koloniområden och kyrkogårdar i det nya friluftsprogrammet.
För friluftsutvecklaren Eva-Lena Larsdotter är tillgänglighet och närhet viktigt för att få ut fler invånare i naturen. Därför lyfter hon fram parkmiljöer, koloniområden och kyrkogårdar i det nya friluftsprogrammet.Foto: Karin Asmundsson

Så sammanfattar friluftsutvecklaren Eva-Lena Larsdotter det stora friluftsprogram som hon är ansvarig för och som snart ska skickas ut på remissrunda både till förvaltningar, institutioner och föreningar.

– Många av dem har redan hjälpt till vid själva inventeringen, som är en viktig del av friluftsprogrammet. Inte minst olika bygdeföreningar som har bidragit med sin lokala kunskap, säger Eva-Lena Larsdotter.

Annons

– Och nu ska förslaget ut på remiss till alla igen, och då kommer det att fyllas på med oändligt mycket mer, säger hon.

Tillgänglighet och information är två grundbultar i programmet, som är indelat i två delar: En mer för politiker och planerare och en som främst är till för kommuninvånarna. Dessutom en stor del med kartor.

– Tillgänglighet och närhet är allra viktigast för att människor ska kunna komma ut i naturen på ett enkelt sätt. Det gäller både barn, unga och äldre, och funktionshindrade, säger Eva-Lena Larsdotter.

– Därför har vi valt att lyfta fram parkmiljöer, koloniområden och kyrkogårdar, som ligger nära och lätt kan nås.

Men de stora friluftsområdena får naturligtvis stor plats i programmet, och fem av dem står högst upp på den prioriteringslista som förslaget utmynnar i. De områden som särskilt pekas ut är Ljungnäs, Norra friluftsstaden med Värsnäs, Snurrom och Horsö, Skälby, Stensö och Skärgårdsparken, från Södra Utmarken till Hagbynäs.

– Det är kommunal mark och där kan vi göra stora förbättringar med ganska små medel. Det handlar om bättre skyltning och mycket information, till exempel på kommunens hemsida, så att invånarna hittar dit.

Lindö på norra delen av Skäggenäs är ett av Kalmars många naturreservat. Mer information ska göra det lättare för fler kommuninvånare att hitta dit.
Lindö på norra delen av Skäggenäs är ett av Kalmars många naturreservat. Mer information ska göra det lättare för fler kommuninvånare att hitta dit.Foto: Johanna Eriksson

– Dessutom ligger de både i norra och södra delen av kommunen, vilket ökar möjligheterna för alla. Under inventeringen har vi mött en stor efterfrågan på utflyktsmål, många barnfamiljer vill veta vart man kan åka, säger Eva-Lena Larsdotter.

– Vi har ju så många fina naturtyper i kommunen, från kust- och eklandskap till skogsbygderna längre in i landet. Men det är lätt att bli hemmablind.

Spännande vandrings- och cykelleder, rekreationsplatser vid dämmen, utegym och hinderbanor, ridleder, terrängcykelstigar och hundrastgårdar är andra prioriterade mål för den närmsta framtiden.

Förslaget till friluftsprogram ska först antas av kultur- och fritidsnämnden på mötet nu den 19 juni, sedan ska det ut på remiss över hela sommaren. Därefter ska det bearbetas och kompletteras, innan det ska vara klart att antas av nämnden framåt årsskiftet.

– Men jag hoppas att det går vidare till fullmäktige, eftersom det angår alla förvaltningar, men framför allt alla kommuninvånare, säger Eva-Lena Larsdotter.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons