Annons

Nytt biljettsystem ska öka pendlingen

Senast vid årsskiftet får KLT:s alla bussar och tåg ett nytt biljettsystem. Då blir det också enklare att resa över länsgränserna, vilket ska öka både arbetspendling och länets attraktivitet.
Kalmar län • Publicerad 4 juni 2019
”Ett enklare system gör länet mer attraktivt, både för jobbpendling och besöksnäring”, säger Karin Helmersson (C).
”Ett enklare system gör länet mer attraktivt, både för jobbpendling och besöksnäring”, säger Karin Helmersson (C).Foto: Roger Carlsson

– Vi vill ersätta vårt gamla biljettsystem med ett modernt, så tillsammans med regionerna i Halland, Kronoberg och Jönköpings län har vi nu köpt in ett system som ska vara på plats senast i december 2019, säger regionrådet Peter Wretlund (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Det nya systemet får för Kalmar län maximalt kosta 35 miljoner kronor, vilket med avskrivningar ger regionen en årlig kostnad på fem till sex miljoner. Det är, enligt Peter Wretlund, lägre än för än det gamla, som kostade 10,8 miljoner per år.

Annons

– Men framför allt handlar det om göra det enklare att resa över länsgränserna, inte minst för ungdomar och studenter vid Linnéuniversitetet, säger Johanna Wyckman, liberal ledamot i regionala utvecklingsnämnden.

Det nya systemet kommer främst att vara tillgängligt via en app, men seniorkortet för pensionärer över 65 år kommer att finnas kvar som tidigare. Det ska också vara möjligt att betala för sin resa med betalkort och biljetter ska kunna användas även i Skåne, Blekinge och Östergötland.

– Ja, systemen ska kunna prata med varandra, säger Peter Wretlund.

Kommer köpet av nytt system att höja biljettpriserna?

–Nej, det ska det inte göra, säger han.

Centerpartisten Karin Helmersson är ordförande i regionala utvecklingsnämnden, och hon håller främst fram fördelarna med ökad arbetspendling.

– Ett enklare system gör länet mer attraktivt, både för jobbpendling och besöksnäring. Därför är det starkt kopplat till den regionala utvecklingen, säger hon.

Regionfullmäktige beslutade om inköpet vid tisdagens långa möte på Ekerum.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons