Annons

Så många stödmiljoner får länets kommuner: ”Varje krona välkommen”

30 miljoner kronor för 2020. Det ger torsdagens krispaket till Nybro kommun.
– Det tar vi tacksamt emot, vi har varit djupt oroliga för hur det annars skulle gå, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).
Kalmar län • Publicerad 2 april 2020
Nybro kommun får 30 extra miljoner i generellt statsbidrag för 2020- ”Det känns väldigt bra, vi är glada för varje krona”, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).
Nybro kommun får 30 extra miljoner i generellt statsbidrag för 2020- ”Det känns väldigt bra, vi är glada för varje krona”, säger kommunalrådet Christina Davidson (C).Foto: Jan Stenqvist

På torsdagsmorgonen lanserade regeringen och samarbetspartierna ytterligare ett krispaket för att stötta landets kommuner och regioner med anledning av den pågående och accelererande coronakrisen.

I stället för de tidigare aviserade 5 miljarderna ska kommunerna nu få sammanlagt 20 miljarder i generella statsbidrag under året. Bidrag som kommunerna dessutom kan använda mycket som de själva vill.

Här saknas innehåll

Annons

För Nybros del handlar det om extra 30 miljoner kronor.

– Vi har varit djupt oroliga för vår framtid, eftersom vi befinner oss i ekonomisk kris. Förra året gjorde vi en förlust på 21 miljoner, och det har sett lika illa ut för i år när vi har tittat på skattekraften, säger Christina Davidson.

– Coronakrisen gör ju att skattekraften minskar ännu mer, samtidigt som kostnaderna för att stoppa smittspridningen och annat krisledningsarbete ökar hela tiden.

Christina Davidson är tacksam för regeringens krispaket, men hon är ändå orolig för framtiden.

– Ja, efter krisen måste vi bygga upp samhället igen, och det blir svårt och kommer att ta lång tid.

”Väldigt välkommet och rätt”, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) om krispaketet som i år ger Kalmar kommun 105 miljoner kronor.
”Väldigt välkommet och rätt”, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) om krispaketet som i år ger Kalmar kommun 105 miljoner kronor.Foto: Mats Holmertz

Extrapengarna är beräknad på folkmängd, och det betyder att Kalmar får mest i länet, 105 miljoner kronor för 2020.

– Det är ett välkommet och helt nödvändigt tillskott, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

– Enligt den senaste skatteprognosen från SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommer Kalmar att tappa 42 miljoner kronor på grund av coronautbrottet. De resterande 65 miljonerna behövs för att hantera pandemin och för att säkerställa kommande utmaningar.

Johan Persson är också mycket nöjd med att regeringen och samarbetspartierna lyssnat på kommunernas behov av långsiktiga lösningar, då krispaketet sträcker sig till 2023.

– Det är också bra att det nu är generella statsbidrag, de riktade har bara skapat väldigt mycket krångel och i en del fall inte ens varit möjliga att söka, säger han.

Annons

Regeringens och samarbetspartiernas krispaketet innehåller sammanlagt 20 miljarder kronor till kommuner och regioner för 2020. För de kommande tre åren aviseras 12,5 miljarder per år.

För Oskarshamns del handlar det 27 miljoner kronor extra nu. Totalt lite drygt 41 miljoner kronor.

– Vi är jämfört med många andra lyckligt lottade eftersom vi har en god likviditet. Men vi ser också att utgifterna kommer att öka kraftigt och vi kommer, precis som hela kommunsektorn, att behöva extra stöd, säger Andreas Erlandsson som menar att kommunen nu kommer studera hur pengarna ska komma till nytta.

– Vi har inte sett alla effekter än och vi lär säkert komma att behöva de här pengarna, säger Andreas Erlandsson som tycker regeringen hanterat coronakrisen bra så här långt.

– Min uppfattning är att de skött det här på ett bra och ansvarsfullt sätt, det gäller även i våra egna led, säger han.

En snittkommun i landet får enligt regeringens beräkningar 36 miljoner kronor i extra generella statsbidrag under året. Kalmar hamnar en bra bit över med 105 miljoner, medan Nybro hamnar strax under med drygt 30 miljoner kronor.

– Det känns väldigt bra, vi är glada för varje krona, säger Christina Davidson.

Johan Persson håller med:

– Sammantaget är detta väldigt välkommet och rätt.

Här saknas innehåll

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons