Annons

Nya elchocken – så mycket har nätavgifterna ökat i länet

Vid årsskiftet höjdes nätavgifterna för el rejält. Största höjningen i länet fick kunder hos Kalmar Energi och Oskarshamn Energi, visar Barometern-OT:s granskning. Där har nätavgiften ökat med en tredjedel på ett år. Kraftringens kunder i Torsås och Emmaboda betalar i snitt nästan 5 000 kronor mer om året än Västerviksborna.
Kalmar län • Publicerad 9 mars 2023 • Uppdaterad 10 mars 2023
Nätavgifterna höjdes rejält hos flera av länets elbolag.
Nätavgifterna höjdes rejält hos flera av länets elbolag.Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Att elen har blivit dyrare har inte undgått någon. Men många blev nog förvånade när elräkningen för januari kom. Nätavgiften höjdes nämligen rejält för många länsbor.

Det här är en avgift som inte går att välja till skillnad från det vanliga elhandelsavtalet och priset beror på var du bor i länet. Elnäten i Sverige drivs som monopol där olika elnätsbolag ansvarar för olika områden. I Kalmar län finns tio elnätsbolag, där Eon är störst.

Här saknas innehåll

Annons

Barometern-OT har granskat hur elnätsbolagen höjt nätavgiften sedan 2018, med fokus på det senaste året. Alla bolag genomförde sin senaste höjning den 1 januari, förutom Kraftringen som höjde sitt pris den 1 mars. Vi jämför med hur mycket avgiften har höjts sedan den 1 januari 2022.

Vi använder en typkund med 20 amperes säkring som förbrukar 20 000 kWh per år, samma som SCB och Energimarknadsinspektionen använder i sin statistik. I länet ligger dock snittförbrukningen för en villa på runt 16 000 kWh i elprisområde 4.

Av de tio elnätsföretagen i länet var det Kalmar Energi och Oskarshamn Energi som stod för den största höjningen senaste året. Kalmar Energi höjde årsavgiften med 34 procent (2 600 kronor) för en genomsnittlig villaägare, medan Oskarshamn Energi hade en höjning med 30 procent (2 743 kronor). Västervik Miljö & Energi ökade sitt pris med 4 procent, vilket är lägst i länet. Bolaget har även det billigaste årspriset på 9 150 kronor.

Dyraste nätavgiften har Kraftringen där samma villaägare betalar 14 100 kronor. Näst dyrast i länet är Ålem Energi där motsvarande kund betalar strax under 14 000 per år. Att avgifterna varierar hos företagen beror bland annat på att elnäten har olika förutsättningar. Långa nät på landsbygden kostar mer än ledningar i stadsmiljö.

Det ska tilläggas att energiskatten inte är inräknad. Med energiskatten på 49 öre per kWh kostar det ytterligare 9 800 kronor för en villaägare med 20 000 kWh i årsförbrukning.

”Så länge de håller sig inom intäktsramarna är det inte mycket vi kan göra.”
Sandra Vilenius, analytiker Energimarknadsinspektionen

Här saknas innehåll

Energimarknadsinspektionen, Ei, har i uppgift att följa och analysera utvecklingen på elmarknaden. Myndigheten ska kontrollera så att elnätsbolagen följer ellagen. Ei granskar bolagens nätavgifter varje år och publicerar priserna på sin hemsida.

– Vi anser att det är uppgifter som är intressanta för allmänheten. Det är intressant att se hur marknaden utvecklas och viktigt att reglerna följs, säger Sandra Vilenius, analytiker på Ei.

Ei bestämmer hur mycket pengar som elnätsbolagen får ta ut i nätavgifter under en fyraårsperiod. Men vissa elbolagen tar ut mer pengar, vilket har visat sig svårt att stävja för Ei.

– Det är som en pengapåse och det är upp till företagen hur de vill ta ut pengarna. Så länge de håller sig inom intäktsramarna är det inte mycket vi kan göra. Vi har haft domstolsprocesser som lett till att pengapåsen blivit större. Men de flesta håller sig inom ramarna, säger Sandra Vilenius.

Läs mer:

Fakta

Nätavgiften

Nätavgiften består av en fast del (abonnemangsavgift) och en rörlig del (elöverföringsavgift). Abonnemangsavgiften baseras bland annat på hur stor huvudsäkring du har. Överföringsavgiften betalar du per överförd kilowattimme (kWh).

Utöver nätavgiften betalar man energiskatt på 49 öre per förbrukad kWh.

Källa: Energimarknadsinspektionen

Jonatan BergööSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons