Annons

Ny satsning - kommunen skippar plasten: ”Världen går inte under om man gör rätt saker”

Den beryktade fluormuggen är ett minne blott.
Kalmar kommun vill minska sin miljöpåverkan genom att slopa engångsplasten.
– Arbetet kring plasten bedömer jag kommer vara en av de stora miljöfrågorna framöver, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson (C).
Kalmar • Publicerad 14 mars 2019 • Uppdaterad 15 mars 2019
Ingemar Einarsson (C), kommunalråd, Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden samt miljöstrategen Sara Gripstrand är några av dem som jobbat fram ändringen.
Ingemar Einarsson (C), kommunalråd, Anna Thore (S) ordförande i vatten- och miljönämnden samt miljöstrategen Sara Gripstrand är några av dem som jobbat fram ändringen.Foto: Simon Tengberg

Kalmar kommun arbetar hårt för att fasa ut plast och under kommande år kommer bågen spännas ytterligare. 2019 kommer ingen engångsplast så som plastbestick och plastmuggar inhandlas.

Istället ska det satsas på ”flergångsprodukter” som exempelvis glas, porslin eller FSE-märkta träbestick.

Annons

– I vår verksamhetsplan står det att Kalmar kommun ska föregå med gott exempel när det kommer till att minska användning och spridning av plast. Vi kommer därför inte upphandla mer engångsplast, säger Sara Gripstrand, som är strateg i ekologisk hållbarhet hos kommunen.

Den plast som kommer fortsätta att användas är den som anses vara direkt nödvändig.

– Viss plastanvändning behövs så som plasthandskar och förkläden men där kommer vi ställa tuffa miljökrav så att det inte är några farliga ämnen i de produkter som vi använder.

Redan under 2018 satsade kommunen på olika projekt för att minska användningen och spridningen av plast. Bland annat tog kommunen bort merparten av plastredskapen ur skolorna och ingick i ett nationellt samarbete ihop med Svenska Fotbollsförbundet för att minska spridningen av gummigranulat från konstgräsplaner.

Kommunen införde även källsortering vid sina större evenemang och en ”strandstädarkarta” som allmänheten kan använda för att hjälpa kommunen att hålla kusten skräpfri.

Satsningarna görs av helt miljömässiga skäl.

– Det här är femte miljöbokslutet vi redovisar och vi försöker sätta lite mer fokus på något ämne varje år och det vi drog igång på allvar förra året är arbetet kring plasten som jag bedömer kommer vara en av de stora miljöfrågorna framöver. Både vad plasten gör i vår vardag och att stora mängder av all plast blir mikroplast i slutändan och hamnar ute i haven, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson (C).

I miljöbokslutet för 2018 presenteras också mer långsiktiga mål som kommunen har för att minska sin miljöpåverkan.

– Miljöarbete överhuvudtaget handlar om att ta små steg på många områden. Jag tycker man ser att det går att göra framsteg. Jag har varit med så länge att jag kommer ihåg när vi hade debatten om försurning på 80-talet och idag är det ingen som talar om försurning för att åtgärder som gjorts har fungerat. Världen går inte under om man gör rätt saker, avslutar Ingemar Einarsson.

Simon TengbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons