Annons

Ny regim i landstingshuset

Landstinget får en ny ledning. Sent på fredagseftermiddagen gjorde miljöpartiet upp med socialdemokraterna och vänsterpartiet.
-Vi är nöjda med uppgörelsen och hoppas nu få vara med och utveckla både landstinget och regionen, säger Ann Hellenborg (mp).
Kalmar • Publicerad 29 september 2006

Efter knappt två veckors förhandlande med de två politiska blocken bestämde sig miljöpartiet. Kommande mandatperiod vill partiet samarbeta med socialdemokrater och vänsterpartister i landstinget. Ett beslut som innebär att den borgerliga ledningen för landstinget får lämna sina poster.

-Vi har fört mycket ingående diskussioner om våra tre partiers hjärtefrågor och analyserat hur vi ska arbeta med dem. I grunden finns tre huvudfrågor, landstinget ska ha en ekonomi i balans, landstingsverksamhet ska miljöcertifieras och landstingets personal ska få arbete med önskad tjänstgöringsgrad. Vi hoppas också kunna leva upp till våra övriga vallöften. Men det som sker nu är att representanter för våra tre partier sätter sig ned i arbetsgrupper och arbetar fram politiska förslag vi ska arbeta vidare med, säger Anders Henriksson (s)

Annons

-Från vår sida handlar det ju först om att sätta oss in i och lära oss landstingets spelregler. Det här är inte uppgörelse för ett samarbete i fyra år, vi hoppas samarbetet ska hålla i sig i minst åtta år, fortsätter Ann Hellensborg.

För miljöpartiet är uppgörelsen med socialdemokraterna och västerpartiet i en stor framgång. Partiet gick ut stenhårt inför förhandlingarna och krävde i ett brev till de två blocken redan 21 september bland annat en 100-procentig tjänst som landstingsråd, en ordförandepost i regionförbundet, ordförandeskapet för en folkhögskola och en 75-procentig tjänst som politisk sekreterare. Krav miljöpartiet i princip har fått gehör för.

-Vi har i uppgörelsen lovat miljöpartiet en landstingsrådspost med ansvar för primärvården och folkhälsofrågorna, vi lovar partiet en vice ordförande post i regionförbundet, vi utgår nämligen från att vi får majoritet i regionförbundet, samt ordförandeskapet i Kalmar läns beställningcentral och i styrelsen för Gamleby folkhögskola. miljöpartiet får också en ordinarie- och en ersättarplats i landstingsstyrelsen, förklarar Anders Henriksson.

Uppgörelsen innebär att de tre majoritetspartiernas fördelning av de fyra landstingsrådsposterna blir två till socialdemokraterna, en till vänsterpartiet och en till miljöpartiet. En uppgörelse även vänsterpartiet accepterar.

-Vi är väldigt nöjda med uppgörelsen, vi får också en av de två viceordförandeposterna i landstingsstyrelsen, kommenterar Thomas Markljung (v).

Under förhandlingarna har miljöpartiet förklarat, och fått acceptans för, att partiet kan komma att rösta med den borgerliga oppositionen i viktiga hjärtefrågor, precis som miljöpartiet i riksdagen stödde oppositionen när det gällde omröstningen om friskolor.

-Det ska inte vara några problem, den här uppgörelsen bygger på att vi tre partier ska ha ett gemensamt inflytande och gemensam delaktighet i den politik vi ska driva. Miljöpartiet har använt sin roll som vågmästarparti på ett mycket bra sätt, men nu handlar det om att samarbeta, det kommer vi att kunna göra, det har vi gjort förr, säger Anders Henriksson .

Varför blev det då socialdemokraterna och vänsterpartiet miljöpartiet till sista valde att samarbeta med?

-Ett samarbete mellan tre partier ger oss en bättre tilldelning av poster och större möjligheter att påverka och att driva vår gröna politik i än ett samarbete mellan fem partier. Det är det ställningstagandet som ligger till grund för den här uppgörelsen, säger Akko Karlsson (mp).

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons