Annons

Nu startar en stor studie hur gravida påverkas av pandemin

Under en orolig tid inträffar det största.
Men hur är det att vara gravid och föda barn under en pandemi?
Nu startar en studie för att lära sig mer om covid-19 och graviditet.
Kalmar • Publicerad 2 juli 2020 • Uppdaterad 3 juli 2020
Micaela Sundell, ST-läkare inom obstetrik och gynekologi, välkomnar studien om hur gravida påverkas av pandemin.
Micaela Sundell, ST-läkare inom obstetrik och gynekologi, välkomnar studien om hur gravida påverkas av pandemin.Foto: Daniel Bogefors

Fortfarande är vetskapen inte tillräcklig om vilka effekter covid-19 har på den gravida kvinnan. Man har inte heller tillfredsställande kunskap om hur de åtgärder som har satts in för att begränsa smittspridning påverkar föräldrarna. Därför har en större studie nu startat av forskare i Göteborg och där Kalmar, liksom många andra förlossningskliniker i landet, kommer att vara med.

– Eftersom covid-19 är en ny infektionssjukdom har man ännu begränsad kunskap om eventuella risker vid graviditet. Man vet dock att andra liknande infektioner har kunnat påverka graviditetsutfallet och man misstänker att det finns en ökad risk för bland annat för tidig förlossning om den gravida kvinnan drabbas av covid-19. Man vet ännu inte med säkerhet om viruset kan överföras från mamma till barn. Det finns inget som tydligt har visat det, men det är inte heller motbevisat, så det är en av frågorna som ska hanteras i den här studien, säger Micaela Sundell som är ST-läkare inom obstetrik och gynekologi, plus doktorand vid Linköpings universitet.

Annons

Den nationella studien är uppdelad i två delar. Dels där man med blodprov undersöker olika faktorer hos mamman och barnet som har med covid-19 att göra. Men Kalmar kommer vara med i den andra delen som utgår från svar i en enkät.

– Det skickas ut elektroniska enkäter till den gravida kvinnan en gång under graviditeten och sedan upprepat under barnets första levnadsår. Även partner till den gravida kvinnan kan inkluderas i studien. Det handlar om upplevelsen av graviditet, förlossning och nyföddhetstid under en pandemi. Frågorna handlar bland annat om hur man skattar sin egen hälsa och hur man tolkar barnets mående och utveckling, berättar Micaela Sundell.

Förlossningen vid Länssjukuset i Kalmar.
Förlossningen vid Länssjukuset i Kalmar.Foto: Daniel Bogefors

Det är oklart hur länge studien kommer pågå. Det beror på hur länge pandemin är en verklighet.

– Vi tror att det kommer att bli en jättestor studie. De har fått väldigt stort intresse i Göteborgstrakten när de gick ut med information om det här. Därför hoppas vi att det ska finnas intresse här också.

Studien går till så att kvinnan rekryteras under graviditetstiden. Sedan får hon svara på frågor innan men främst efter förlossningen med olika intervaller det första året. Kvinnorna delas in i två grupper - en frisk och en covid-grupp.

– Man hamnar bara i covid-gruppen om du har haft en konstaterad infektion med provtagning. Sedan kan du tillhöra den friska gruppen först men sedan flyttas över om du blir sjuk, säger Micaela Sundell.

Upplever ni oro hos familjerna?

– Naturligtvis finns det en oro hos gravida kvinnor att själva bli sjuka under graviditeten, men många är också oroliga att partnern skall bli sjuk och inte kunna närvara på förlossningen. I dagsläget är det heller inte tillåtet för partners att stanna kvar på BB på grund av smittorisken, så visst är det en annorlunda situation som kan skapa oro.

Fakta

Enkät om graviditet och covid-19

Studien leds från Sahlgrenska universitetssjukhuset. För att delta mejlar man till kalmar@copestudien.se.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons