Annons

Natthärbärge blir tillfälligt boende för hemlösa

Kommunens fastighet på Spikgatan har stått tom sedan natthärbärget slog igen i april. Nu används det igen. För bostadslösa.
Kalmar • Publicerad 4 januari 2003

Försöket med härbärget i Stadsmissionens regi som pågick 2,5 månader förra året lades ned den 2 april. Det var få hemlösa från Kalmar kommun som kom.

Behovet av bostäder för akut hemlösa är ändå påtaglig. I bostadsbristens Kalmar finns inga små lägenheter att få tag på. Socialkontoret måste därför hitta andra lösningar.

Annons

- Vi har inkvarterat ett par, tre stycken på hotell före jul och under julhelgen. Det kostar ungefär 500 kronor per person och natt, säger Karl-Gustav Kyrk (kd), vice ordförande i socialnämnen.

Han säger att det finns ytterligare ett boende för bostadslösa som socialförvaltningen ordnat strax före jul.

Socialförvaltningen har förhandlat med fastighetförvaltningen om att nyttja de fyra lägenheterna där natthärbärget var inhyst.

Tillfälligt hotellboende

Nu har några hyresgäster flyttat in.

- Två lägenheter har utrustats hittills. Vi ser det inte som ett härbärge, utan ett alternativ till tillfälligt hotellboende. Här ska skötsamma människor som kan klara sig själva bo, säger socialchef Jan Bohlin.

Lägenheterna är till för tillfälligt boende men också för de som måste bo längre tid innan de får en egen lägenhet.

Enligt Karl-Gustav Kyrk ska också ungdomar som kommer från trasiga hem till Kalmar för att gå på gymnasium kunna inkvarteras här.

- Vad vi kallar hemma-hos-are inom socialförvaltningen ska hjälpa till så att de klarar att ha egen lägenhet.

För att återigen starta ett natthärbärge för uteliggare sökte kommunen och Stadsmissionen 1,5 miljoner kronor hos Socialstyrelsen i oktober förra året. Tanken var att det skulle inrättas i Stadsmissionens lokaler på Södra Långgatan.

Det blev avslag.

Margareta Krantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons