Annons

Misstänkt tjuv tände eld på sig själv

En misstänkt inbrottstjuv tände eld på sig själv mitt i villamområdet Berga på lördagen. Mannen har förts till brännskadekliniken på Linköpings lasarett.
Kalmar • Publicerad 13 december 2003

Det var tidigt vid femtiden på lördagsmorgonen som boende i Berga väcktes av att en någon försökte bryta sig in i deras garage. En av grannarna i området som hittade sina två bilar helt utan hjul gav sig ut på jakt efter inbrottstjuven tillsammans med en vän. De hittade honom senare i full färd att vandalisera ett garage i området.

– De kunde inte stoppa honom och vågade inte gå fram. Det var ett jäkla liv i garaget han slog och förstörde. Vi trodde att han måste vara knarkpåverkad, säger Nadja Gummesson som bor alldeles intill garaget.

Annons

De två grannarna som varit på jakt efter inbrottstjuven ringde polisen. Efter ett tag kom fyra polisbilar till platsen. Poliserna bröt upp garageporten och möttes direkt av en frän bensindoft. I ett hörn i garaget fanns mannen indränkt i bensin. Enligt polisens inforamtionschef Ulf Karlsson vågade polismännen inte gå in i garaget.

– Det var bensin på golvet och överallt. Hade han tänt på när polismännen var där inne så skulle de ha fattat eld också, säger han.

Mannen gav ett deprimerat intryck. Enligt polisen ska han ha sagt något om att han förstört sitt liv och att han tänker tända eld på sig själv. Under tiden som polismännen försöker tala mannen tillrätta häller han ännu en gång bensin över sig själv. Så tar han fram en tändare och tänder på.

– Vi hör hur någon skriker ”är det någon som har några filtar”. Min man springer och hämtar en filt och tillsammans med en polis och en annan granne försöker de släcka elden, säger Nadja Gummesson.

Men mannen vägrade att lägga sig på marken. Nadja Gummesson uppskattar att han reste sig upp en två-tre gånger innan elden slutligen släcks. På tomten stod en tunna med regnvatten som sedan man använde för att kyla ned den brännskadade mannen med. Efter en tio-femton minuter kommer räddningstjänsten till platsen. Mannen förs till Linköpings lasarett med mycket allvarliga skador. Ännu sent på lördagen fanns inga uppgifter om hans tillstånd annat än att han fortfarande är vid liv. Polisen vet inte vem mannen är.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons