Misshandlad av busschaufför

Grankullavik Artikeln publicerades

Asylsökande blev brutalt misshandlad av busschaufför.

Förare löpte amok efter att en syrier velat ta bild på honom.

Företaget har tagit chauffören ur tjänst.

(Uppdaterad 11.06) På tis­dagen stod ”Mustafa” vid busshållplatsen tillsammans med en man från Afghanistan och väntade på buss 101. På utsatt tid, 6.15, kom bussen, afghanen gick ombord. Men när det var Mustafas tur så stängde busschauffören dörrarna. Mustafa ställde sig då framför bussen för att visa att han ville med men var tvungen att flytta sig då busschauffören körde rakt emot honom.

– Jag hade viktiga ärenden inne i Borgholm och behövde verkligen med den bussen. Jag ringde en vän på asylförläggningen som var snäll nog att köra mig till Böda, där jag kunde kliva på samma buss.

  Han kände väl till busschauffören, det var inte första gången han hade nekat att ta med flyktingar från förläggningen. Nu var det nog tänkte han och tog därför en bild av chauffören.

  Resan med buss 101 gick vidare till Löttorp, där man hade ett planerat stopp på några minuter.

  – Busschauffören gick då fram till mig och ville ta min bild. Jag försökte skydda mitt ansikte, jag ville inte bli fotad, säger Mustafa.

  På filmen ser man hur busschauffören blir allt argare och börjar slita i Mustafa. Han knäar och sparkar honom. Det lämnar ett tydligt sår och en svullen näsa. Man hör också hur chauffören fäller en uppenbart rasistisk kommentar: ”Jag hatar era jävla svin”.

  Under tumultet tappar busschauffören sin egen telefon och går tillbaka till Mustafa och börjar slå honom hårt i bakhuvudet. Först då reagerar omgivningen och ber chauffören att sluta.

  Mustafa flydde från byn Latakia vid den syriska kusten när IS kröp allt närmare. Han överlevde den livsfarliga resan över Medelhavet och letade sig landvägen över till Sverige. Han kom till Grankullavik i oktober.

  – Jag har aldrig i hela mitt liv blivit slagen tidigare. Jag trodde jag skulle vara säker här i Sverige, jag trodde aldrig man skulle kunna bli misshandlad av en busschaufför.

  KLT hade för några år sedan en slogan på sina fordon: ”Sveriges trevligaste busschaufförer.”

  Hur rimmar den med vad som hände på tisdagsmorgonen?

  – Vi har kontinuerlig utbildning av våra chaufförer, de vet hur de ska uppträda, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör.

  Det är företaget Nobina som på KLT:s uppdrag trafikerar sträckan.

  – Jag vet att chaufför­en varit i kontakt med si­na chefer och även polisanmält sig själv. Nu är det upp till företaget att vidta de åtgärder de ska. Vad jag förstår så inser chauffören att det mer eller mindre är kört, säger Karl-Johan Bodell.

  Enligt polisen har även busschauffören gjort en anmälan med rubriceringen våld mot tjänsteman.

  – Det har gjorts en anmälan och en motanmälan. De anmäler varandra helt enkelt, säger Linda Pleym, presskommunikatör på polisens ledningscentral i Malmö.

  Enligt anmälan ska chauffören ha fått ett slag mot armen i samband med händelsen vilket han också ska ha uppsökt sjukhus för. Enligt anmälan ska han ha fått en fraktur.

  På Nobina reagerar man kraftigt på händelsen.

  – Vi tog omedelbart chauffören ur tjänst. Detta är så långt ifrån våra värderingar som vi kan komma, säger Erik Steijer på Nobinas pressjour.

  – Vi vill om det går också personligen framföra vår uppriktiga ursäkt till Mustafa. Det här är helt oacceptabelt.

  Händelsen är polisanmäld och Mustafa besökte under tisdagskvällen länssjukhuset för att bli omplåstrad och få sina skador dokumenterade.

  Polisen kommer nu att utreda de båda anmälningarna – titta på filmen, undersöka vad som hände före den och förhöra flera vittnen.

  Mustafa heter egentligen något annat.