Annons

Miljardbygget blir större än tre fotbollsplaner

Kalmars näst dyraste byggnadsverk i modern tid ska bli större än tre fotbollsplaner.
Men hittills finns bara en väldig grop där det nya reningsverket är tänkt att ligga.
Tegelviken • Publicerad 15 februari 2022
Två projektchefer har grävt Kalmars kanske största grop. Carolin Svensson och Fredrik Sävhed blickar ut över marken där Kalmars nya reningsverk ska uppföras.
Två projektchefer har grävt Kalmars kanske största grop. Carolin Svensson och Fredrik Sävhed blickar ut över marken där Kalmars nya reningsverk ska uppföras.Foto: Mats Holmertz

Grinden trilskas. Men till slut lyckas Fredrik Sävhed slussa in oss till den väldiga nygrävda gropen innanför byggstaketen.

– Vi började med markberedningen i april 2021. Tanken är att förbereda för att spara tid. Så att det kan gå lite snabbare i utförandet, säger han.

Annons

Totalt har 137 000 ton jord och gammalt avfall fraktats bort från den gamla soptippen i Tegelviken. Den blivande byggarbetsplatsen är stor som tre och en halv fotbollsplaner.

Var hamnar allt som ni har grävt bort?

– Det var mycket som hamnade på deponi i Moskogen, säger Fredrik Sävhed, som är projektchef på byggföretaget Serneke.

Gjorde ni några spännande fynd?

– Vi hade hoppats på det. Men det var inte jättespännande. Det mesta var icke farligt avfall i olika kategorier, säger Carolin Svensson, projektchef på det kommunala bolaget Kalmar Vatten.

Inga oljetunnor?

– Nja, måttligt. Vi hade befarat att det var mer, men det var mindre än vad vi hade antagit, säger Fredrik Sävhed.

I maj ska projektet upp i kommunfullmäktige. Om allt går enligt plan ger politikerna klartecken till Kalmars dyraste byggprojekt sedan Linnéuniversitet.

Det nya reningsverket väntas kosta över en miljard kronor. Personalen på Kalmar Vatten ser fram emot en modern och klimatsmart anläggning med bättre arbetsmiljö, berättar Carolin Svensson.

"Det är ju tokigt att använda rent dricksvatten till olika ändamål, till exempel spola bassänger”, säger Carolin Svensson.
"Det är ju tokigt att använda rent dricksvatten till olika ändamål, till exempel spola bassänger”, säger Carolin Svensson.Foto: Mats Holmertz

Hon kallar det nya reningsverket för ett ”kretsloppsverk”.

Annons

– Det är inte bara att vi renar spillvatten. Utan vi har även tänkt producera ett vatten som kan återanvändas.

50–80 procent av avloppsvattnet väntas gå att återanvända. Dels kan Kalmar Vatten ha det till till spolning och rengöring. Men det går även att använda till bevattning i jordbruket eller som tekniskt vatten i industrin.

– Vi ska ju hushålla med vårt vatten på bästa sätt. Det är ju tokigt att använda rent dricksvatten till olika ändamål, till exempel spola bassänger, säger Carolin Svensson.

För att spara energi byggs allt i rätt höjdnivåer. På så sätt ska vattnet kunna rinna igenom systemet med hjälp av tyngdkraften.

– Det är sådana otroliga mängder. Ska du ha pumpar som lyfter det så kostar det väldigt mycket pengar, säger Fredrik Sävhed.

– Den gamla anläggningen är inte optimerad på samma sätt, lägger han till.

"Vi började med saneringen i april. Tanken är att förbereda för att spara tid. Så att det kan gå lite snabbare i utförandet”, säger Fredrik Säwhed
"Vi började med saneringen i april. Tanken är att förbereda för att spara tid. Så att det kan gå lite snabbare i utförandet”, säger Fredrik SäwhedFoto: Mats Holmertz

Så där pumpas vattnet, och det är det ni vill komma ifrån nu?

– Precis. Så att man får självfall. Man pumpar upp vattnet en gång, fram till första grovreningen. Och sen rinner vattnet genom alla reningsstegen, utan att man behöver pumpa, säger Carolin Svensson.

Förutom självfallssystemet och det återvunna vattnet finns flera andra finesser med det nya reningsverket. Utsläppen ska minska med minst 35 procent med hjälp av bättre rening. Och slammet från avloppsvattnet ska rötas och bli biogas – som ska ge el och värme.

Visionsskiss över det nya reningsverket i Tegelviken. (Skiss: Kalmar Vatten)
Visionsskiss över det nya reningsverket i Tegelviken. (Skiss: Kalmar Vatten)
Fakta

Så blir nya Kalmarsundsverket

Aktuellt: Tisdag 15 februari ska projektchef Carolin Svensson och Kalmar Vattens vd Thomas Bergfeldt presentera projektet för kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kostnad: Över en miljard. Den exakta kostnaden ska räknas fram under våren och presenteras för kommunfullmäktige i maj.

Finesser (jämfört med det gamla reningsverket):

Återanvändning: 50–80 procent av vattnet väntas gå att rena och återanvända. En del av det renade vattnet vill Kalmar Vatten sälja billigare än vanligt dricksvatten – till exempelvis jordbruket eller industrin.

Minskade utsläpp: Kalmarsundsverket beräknas minska utsläppen till Kalmarsund med 35 procent, jämfört med i dag.

Utvinning av gas: Slammet rötas i stora cisterner. Redan i dag kan det rötade slammet användas som jordförbättringsmedel i jordbruket. Nu ska även gasen tas till vara i större utsträckning: Till att producera värme och el i det nya reningsverket.

Minskad lukt: Målet är att lukten från reningsverket ska minska.

Källa: Kalmar Vatten

– Vi kommer att bli självförsörjande på värme. Och sen kommer vi även att producera el.

Annons

Det som blir kvar av slammet går också att återanvända.

– Det blir ett jordförbättringsmedel med hög kvalitet. Som sprids på åkrar. Det är som ett gödsel, säger Carolin Svensson.

För byggföretaget Serneke är projektet en utmaning, förklarar Fredrik Sävhed. Att bygga ett helt nytt reningsverk är – om inte unikt så ovanligt.

– Vi har haft projekt där vi har byggt till någon bassäng, eller kompletterat med ett vattenreningssteg. Men vi har aldrig tidigare byggt ett helt nytt avloppsreningsverk.

Dessutom är det tekniskt avancerat.

– Det är vatten, det är inte lätt. Vi måste vara väldigt noggranna i utförandet.

137 000 ton jord och gammalt avfall har fraktats bort från den gamla soptippen i Tegelviken. Den blivande byggarbetsplatsen är stor som tre och en halv fotbollsplaner.
137 000 ton jord och gammalt avfall har fraktats bort från den gamla soptippen i Tegelviken. Den blivande byggarbetsplatsen är stor som tre och en halv fotbollsplaner.Foto: Mats Holmertz

Fler än hundra personer kommer att arbeta med bygget, som beräknas stå klart 2025 eller 2026.

Det gamla reningsverket, närmare vattnet, ska jämnas med marken. Här ska det bli parkmark och möjlighet för Kalmar Vatten att ha utställningar om sin verksamhet.

Dessutom planeras en lärostig för besökare inne i den nya anläggningen.

– Vi hoppas att många vill komma hit och besöka oss, och lära sig mer om vårt bolag och vad vi sysslar med, säger Carolin Svensson.

MISSA INTE: Så här skrev vi om reningsverket i vår serie Östersjön på djupet:

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Rasmus JeppssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons