Annons

Migrationen i Sverige: ”Alldeles för många är rädda för förändringar"

400 fler invånare kan vara räddningen för Högsby kommun. Nu gäller det för kommunledningen att lyckas med integrationen. Men alla är inte positiva till hur befolkningen ökat i kommunen.
”Alldeles för många är rädda för förändringar, de sprider oro, rädsla och fördomar”, konstaterar kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson
Högsby • Publicerad 22 maj 2019
Stihna Johansson Evertsson besöker en av de nya förskoleavdelningar Högsby kommun har öppnat under de senaste åren för att kunna erbjuda kommunens nya unga invånare förskoleverksamhet.
Stihna Johansson Evertsson besöker en av de nya förskoleavdelningar Högsby kommun har öppnat under de senaste åren för att kunna erbjuda kommunens nya unga invånare förskoleverksamhet.Foto: Johanna Eriksson

På några få år har befolkningen i Högsby kommun ökat från 5 700 till 6 100. För en kommun som under rader av år brottats med en ständig befolkningsnedgång är det ett positivt trendbrott.

Skälet till att befolkningen ökar är att Högsby tagit emot flyktingar, främst barn och ensamkommande ungdomar.

Annons

– Det har ändrat hela vår befolkningsstruktur. De två ålderskategorier som har ökat mest är 1-5 år och 6 - 15 år, det hade aldrig hänt i en kommun som Högsby utan invandringen, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C).

Vägen från det att flyktingarna började komma till Högsby hösten 2015 och fram till dagens situation har varit långt ifrån enkel att hantera för en lite kommun.

Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby.
Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby.Foto: Johanna Eriksson
”Vi måste vänja oss vid och lära oss hantera att samhället 2019 har ett väldigt högt förändringstempo. Vi är där vi är och nu måste vi lösa de problem vi har.”
”Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby.”

– Vid årsskiftet 2015-2016 var vår situation så ansträngd att vi tillsammans med några andra kommuner skrev till Migrationsverket och sa ifrån, vi kunde inte ta emot fler nya invånare. Då var läget verkligen kritiskt, vi hade problem med att hålla näsan över vattenytan, att få allt som ska fungera i en kommun att fungera, fortsätter Stihna Johansson Evertsson.

Under de senaste åren har Högsby kommun steg för steg anpassat kommunkostymen efter den ökande befolkningen. Många tomma hus i kommunens ytterområden kom till användning, innan stod de tomma och öde.

– Vi har byggt ut vår barnomsorg, startat nya kommunala avdelningar men vi har också en privat aktör som nu är aktiv i kommunen. Nästa steg nu är att anpassa skolan efter barnen, men vi har inte helt fullt i våra skolor så det tror jag vi kan lösa.

Jonas Erlandsson (S), oppositionsledare och kommunstyrelsens vice ordförande.
Jonas Erlandsson (S), oppositionsledare och kommunstyrelsens vice ordförande.Foto: Eva Bergquist Andersson

Oppositionsledare, kommunstyrelsens vice ordförande, är Jonas Erlandsson (S). Han delar Stihna Johansson Evertssons uppfattning att den ökade befolkningen i kommunen är något positivt kommunen nu måste kämpa för att få behålla.

– Vi har haft ett tufft arbete, den stora inflyttningen var inte lätt att hantera för en liten kommun som Högsby. Men nu tycker jag att situationen är lite den omvända. Det är lättare att få en bra och fungerande integration i en liten kommun. Vi kan snabbare fatta de beslut som krävs.

Jonas Erlandsson är också helt på det klara med vad kommunen måste göra och lyckas med för att de nya invånarna ska bli det lyft för kommunen som man hoppas på.

– Grundbulten i vårt framtida arbete handlar om utbildning, våra nya invånare måste lära sig svenska och yrkesutbildning till exempelvis undersköterska eller skötare och de yrken vårt privata näringsliv behöver. För allt handlar om att göra det möjligt för de nyinflyttade att börja jobba och betala skatt. När vi har kommit så långt är det vi i kommunen som ska exempelvis genom att bygga nya bostäder få dem att stanna här och eventuellt bilda familj.

Annons

Hur viktigt är det att Högsby lyckas med integrationen?

– Det här är vår chans som kommun att överleva, vi måste växa och få nya invånare annars får vi stora problem, säger Jonas Erlandsson.

Stihna Johansson Evertsson hymlar inte med att i dagsläget är problemen, inte minst de ekonomiska, stora.

– Vi har under en rad av år redovisat positiva resultat för kommunen. Nu står vi inför inte ett, utan förmodligen två, år där vi om allt går bra kanske kan uppvisa nollresultat. Det är en stor press på vår organisation just nu och det innebär att vi nu inte har ekonomiskt utrymme för den normala utvecklingen i kommunen. Just nu handlar allt om att öka vår volym.

– Vi är till ytan en stor kommun men vi har en liten befolkning och därmed mindre skatteintäkter. Men även vi måste bygga ut äldrevården och reparera va-nätet, det är tufft att få ihop den ekonomin, förklarar Stihna Johansson Evertsson.

Vad behöver kommunen göra, förutom att få statsbidrag, för att klara av den här omställningen?

– Under ett par år kan vi använda de pengar kommunen har sparade sedan hoppas jag på ett utvecklat samarbete med våra grannkommuner. Vi får, och ska, vänja oss vid att det är andra tider nu. Det går inte att säga att allt är bra som det är. Alldeles för många är rädda för förändringar, och de sprider oro, rädsla och fördomar.

”Att få in våra nya invånare på arbetsmarknaden är A och O.”  Stihna Johansson Evertsson beskriver Högsby kommuns stora utmaning i några korta ord.
”Att få in våra nya invånare på arbetsmarknaden är A och O.” Stihna Johansson Evertsson beskriver Högsby kommuns stora utmaning i några korta ord.Foto: Johanna Eriksson

Vad behöver kommunen göra?

– Vi är på god väg, vi har kombinerat SFI och praktik, det är en bra lösning. Får våra nya invånare bara rätt kompetens, då finns jobben. Jobb är inte ett problem. Att få in våra nya invånare på arbetsmarknaden är A och O, sedan hoppas jag självklart att de väljer att bo kvar här i Högsby. Fler invånare och skattebetalare är precis vad vi behöver.

SE MER – EU OCH MIGRATIONEN

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons