Annons

Mats Andersson: En protest från samhällets gräsrötter

En svidande högersving mot det politiska etablissemanget. En protest från samhällets gräsrötter mot maktens allt mer slutna salonger. En klar och tydligt signal, lyssna på oss!
Publicerad 10 november 2016

Opinionsinstitut, valexperter och media hade fel, tokfel, ännu en gång. När Donald Trump utropade sig till ny president i USA med ett stort väljarstöd i ryggen var sensationen ett faktum.

Under hela 2016 har Donald Trump bemötts med leenden och nedvärderande kommentarer. Han skulle inte ha en chans att bli republikansk presidentkandidat och åka ut redan i primärvalen. När han blev presidentkandidat skulle han vara helt chanslös mot Hillary Clinton.

Annons

Detta var experter och opinionsinstitut, men någon enda lite undantag, helt eniga om.

Tongångarna känns igen från Brexitomröstningen i Storbritannien. Där var EU-motståndarna med UKIP och dess ledare Nigel Farage uträknade och sågade under hela valrörelsen.

Men vad ville väljarna? Jo, att Storbritannien skulle lämna EU.

För andra gången på kort tid har det politiska etablissemanget åkt på en välriktad örfil. Det som hänt, och sker, visar att människor har tröttnat på att inte bli lyssnade på och att inte tas på allvar.

Vi har under flera år i Europa sett hur olika väljarundersökningar helt missar stämningarna i samhället. Vi har sett hur högerpopulistiska partier runt om i Europa vinner framgångar, hur SD med sin så kallade Sverigevänliga politik lockar snudd på var fjärde väljare.

Den verklighet väldigt många lever i dag med globalisering, industrinedläggningar och arbetslöshet, ökad invandring och urbanisering verkar ha undgått våra politiska ledare.

Men denna samhällsförändring lyckades Donald Trump lyssna in, ta till sig av och växla om till politisk retorik.

Budskap som att invandrarna ska kastas ut, i USA av alla länder, kriminella låsas in och att jobb ska skapas var precis det som en majoritet av väljarna längtade efter.

Nu innebär detta naturligtvis inte att partier och politiker runt om kommer att satsa på en sexistisk, populistisk och invandringsfientlig politik. Men valresultaten i både Brexit i USA borde få partier och politiker att tänka efter, ordentligt och noga.

Under 2017 är det viktiga val i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Kommer Alternativ för Tyskland, Marine Le Pen och Geert Wilders att surfa vidare på protestvågen?

Annons

Ska man vinna väljarnas förtroende måste man veta vilka frågor som är viktiga. En läxa att lära för många.

I USA väntar nu förmodligen nya tider. Men den som tror att Donald Trump kommer att förverkliga sin arsenal av populistiska vallöften behöver nog inte vara jätteorolig.

Redan i sitt första tal, segertalet, var det en helt annan Donald Trump som talade. Pajkastning och kontroversiella förslag om utkastade invandrare och byggande av murar var som bortblåsta. Hillary Clinton hyllades och USA ska bli stort och starkt igen var nu budskapet.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons