GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Extremt skyfall drog in över Kalmar: ”Mycket översvämningar”

Ett kraftigt skyfall drog över Kalmar på torsdagen och orsakade översvämningar på flera håll. SOS Alarm fick in en stor mängd larm, men det finns inga uppgifter om personskador.
– Det är mycket översvämningar i källare och lite överallt, säger Ulrika Therner, larmoperatör vid Trygghets- och larmcentralen i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 26 augusti 2021 • Uppdaterad 27 augusti 2021
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen och flera gator svämmade över.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen och flera gator svämmade över.Foto: Herman Omstedt

I samband med att regnet tilltog på torsdagskvällen kom mängder med larm gällande vattenskador i byggnader och översvämningar in till SOS.

Fakta

Här är några av de adresser det kommit in larm från:

Nygatan, Adelgatan, Skogsliden, Frejagatan, Riddaregatan, Väpnaregatan, Trollbackevägen, Floravägen, Arvid Västgötes, Stenviksvägen, Stensbergsvägen, Fölehagsvägen, Magistratsgatan, Lindölundsgatan, Patientvägen vid förlossningen på Kalmar Sjukhus och Teliabutiken på Kaggensgatan.

– Det regnar ganska mycket och väldigt hårt så det ramlar in en hel del larm nu, förklarade Ulrika Therner vid 18.20-tiden på torsdagem.

Se bilder här:

bild 1/20
Översvämning vid Daléngatan.
Det är mängder med vatten vid centralstationen i Kalmar.
På Bisterfeldsvägen är det full översvämning i alla lägenheter med källarplan och i många förråd och gångar. Hyresgäster till Kalmarhem hjälper till med alla medel att få bort vattnet. Här är en bild från vårt tv-rum, allt flyter i brunt vatten. Lister redan borttagna sedan tidigare fuktskada”, hälsar en läsare.
Vid Ängöleden är det också mängder med vatten.
Brandbil som kör förbi på Lorensbergsleden.
Brandbil som kör förbi på Lorensbergsleden.
Brandbil som kör förbi på Lorensbergsleden.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen.
Ett stort skyfall drog in över Kalmar på torsdagen.
Vattnet står högt vid och intill Norra Vägen.
Vattnet står högt vid och intill Norra Vägen.
Vattnet står högt vid och intill Norra Vägen.
Vattnet står högt vid och intill Norra Vägen.
Många bilar som körde vid centralstationen i Kalmar hade vatten en bit upp inpå fälgarna.
KLT buss vid centralstationen.
Vattnet låg kvar även vid 21-tiden.
Översvämning vid Daléngatan.
Översvämning vid Daléngatan.
Det är mängder med vatten vid centralstationen i Kalmar.

På flera platser i Kalmar var det mycket vatten. Bland annat stod vattnet högt vid centralstationen och vissa viadukter samt cykel- och gångbanor svämmade över.

– Vi har inga bekräftade personskador men har haft flera ärenden där folk verkligen har behövt hjälp. Bland annat ett boendestöd på Adelgatan som var tvungna att få hjälp för att få upp dörren, sa larmoperatör Tony Bergelind vid 19.20-tiden och fortsatte:

– Det är mycket lägenheter, förråd och källarvåningar som är översvämmade. Det är väldigt mycket vatten och vi har upp emot ett 30-tal ärenden på skärmen här just nu.

Bussarna trängde sig genom vattnet när de skulle lämna centralstationen.
Bussarna trängde sig genom vattnet när de skulle lämna centralstationen.Foto: Herman Rydeberg

Han förklarar att SOS hade bestämt sig för att åka på högre prioriterade larm som gäller exempelvis fara för liv.

– Det är så pass extrema nivåer på regnet som kommer så man måste börja prioritera. Alla våra jourer som vi har att tillgå är ute och jobbar.

Vid centralstationen i Kalmar var det vid 21-tiden fortsatt mycket vatten på vägen.
Vid centralstationen i Kalmar var det vid 21-tiden fortsatt mycket vatten på vägen.Foto: Herman Rydeberg

Trafikverket meddelande under torsdagskvällen att det var risk för vattenplaning på E22 vid de olika infarterna till Kalmar. Flera läsare hörde av sig till Barometern-OT och berättade att de hade fått översvämning i sina källare och på andra platser.

– Det är horribelt. I varje stupränna står som vitt skum ut på gatan. Det är inte undra på att det blir översvämning, berättade en läsare som vill vara anonym om det då rådande läget vid Fiskaregatan.

Inne i centrum gick flera linnéstudentermed runt med blöta skor.

– Det kom in ungefär sex centimeter vatten på vår studentpub där vi befann oss när det började regna som mest, säger en fadder från studentföreningen meskalin som vill vara anonym.

Kim Karlsson på Sportson, som nu renoverar före detta Sandras lokaler, vittnade på torsdagsnatten om ”galet mycket vatten”.

”Det stod 40 centimeter vatten i källaren och 5-7 centimeter i den nyrenoverade entrén”, skriver han i ett mejl till Barometern.

Översvämningar vid före detta Sandra.
Översvämningar vid före detta Sandra.Foto: Privat
Översvämningar vid före detta Sandra.
Översvämningar vid före detta Sandra.Foto: Privat

Vid 22-tiden var läget lugnare för räddningstjänsten.

– Vi har betat av en del av de olika ärendena men har fortsatt en del kvar att göra. Vi har bland annat åkt ut med länsar och pumpat ut vatten ur fastigheter, säger Monika Karlström, larmoperatör.

På fredagsmorgonen meddelade Trygghets- och larmcentralen att natten varit lugn. Endast ett fåtal ärenden återstod att klara av.

Hur påverkas du?

Skicka in en bild, ett videoklipp eller skriv hur du påverkas till oss på mail.

Herman RydebergSkicka e-post
David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.