Annons

Många skador i halkvädret

Onsdagens halka ledde till att ett flertal människor hamnade på akuten
Kalmar • Publicerad 3 januari 2002
Sven Johansson gick ut för att hämta in ved när han halkade och bröt foten. Nu kommer han att vara sjukskriven mellan fem och sex veckor.foto: Anders Johansson
Sven Johansson gick ut för att hämta in ved när han halkade och bröt foten. Nu kommer han att vara sjukskriven mellan fem och sex veckor.foto: Anders JohanssonFoto: 

- Vi har nu haft åtta fall där människor har ramlat och skadat sig, säger Stefan Wetterstad, ortopedspecialist på akutavdelningen på länssjukhuset i Kalmar, vid halv tre-tiden på onsdagen.

Flera handledsskador

Annons

Han tycker inte att det är exceptionellt mycket för att vara halkväder, men ortopedspecialisten tror att det kommer att bli värre framåt kvällen eftersom människor tenderar att vänta med att åka in till akuten.

- De flesta som kommer hit har handledsskador sedan de reflexmässigt tagit emot sig vid fallen, men det har varit en höftleds- och en fotledsskada också.

Stefan Wetterstad säger att den största faran är ovaksamheten, många blir medvetna om att det är halt i och med att de ramlar. Oftast sker det redan på trappan utanför husen.

Halkade på tröskeln

Eivor Andersson halkade på tröskeln utanför sitt hus när hon skulle gå ut och hämta morgontidningen.

- Jag tog tag i räcket, men fötterna försvann under mig. Jag försökte att åka till jobbet, men förstod att det inte skulle gå att jobba. Jag är nämligen frisör, säger hon.

Följden av fallet blev en fraktur i handleden och en gipsskena på akuten.

I vänthallen vid akutentrén sitter Sven Johansson. Hans fot är nygipsad och han berättar att det var när han skulle gå och hämta ved som han ramlade. Han åkte direkt in till akuten och tycker att processen där har varit snabb.

- Jag fick bara vänta i 30 minuter. Benet var av och nu kommer jag att vara sjukskriven i fem, sex veckor, konstaterar han.

- Enda sättet att undvika sådana här olyckor är att ha med sig en sandsäck när man går ut om mornarna och det har man ju inte.

Annons

Gatukontoret sliter

På kommunen sliter nu gatukontoret för att hålla efter halkan.

- I morse gick vi ut med sandnings- och saltningsmaskinerna vid tretiden, säger gatuingenjör Börje Bäck.

Han räknar med att ha Kalmars huvudvägnät, det vill säga de större vägarna med parallella gång- och cykelvägar, klara på onsdagens förmiddag. Vägarna som inte tillhör huvudvägnätet kommer att ta lite längre tid, först på torsdagens kväll beräknas dessa vara klara.

- Vi arbetar 12-15 timmar per dag på vår fulla kapacitet och mannarna ställer upp under helgerna, men vi har ju vädrets makter emot oss och då är det svårt, säger Börje Bäck.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons