Annons

Många byggen i startgroparna

Grönt ljus för Salvestaden och villor intill Krafslösaviken. Flera viktiga byggärenden har nu fått klartecken eller kommit ett steg närmare verkligheten
Kalmar • Publicerad 15 december 2003
Entréområdet till Varvsholmen som det är tänkt. Förslaget har varit ute på samråd och många har haft synpunkter på att femvåningshusen på land blir för höga. Nu ska tjänstemännen se om husen kan göras lägre. 
ILLUSTRATION: KALMAR KOMMUN
Entréområdet till Varvsholmen som det är tänkt. Förslaget har varit ute på samråd och många har haft synpunkter på att femvåningshusen på land blir för höga. Nu ska tjänstemännen se om husen kan göras lägre. ILLUSTRATION: KALMAR KOMMUNFoto: 

I torsdags, på samhällsbyggnadnämndens sista möte för året avgjordes flera viktiga planärenden.

Ett av dessa projekt är en riktigt långkörare. Det handlar om Salvestaden och nu är det i princip klart att börja bygga ute vid Dämmet. Detta trots att samrådstiden går ut först i nästa vecka.

Annons

- Nämnden gav presidiet i uppdrag att anta detaljplanen. Det här är andra gången som planen är ute på samråd och alla verkar positiva, säger Hans Johansson kanslichef för samhällsbyggnadskontoret.

Avvaktar något

Annat var det efter det första samrådet som gick ut i november. De boende i området kritiserade den planerade infarten som skulle medföra buller, avgaser och andra försämringar i boendemiljön. Kommunen försökte då hitta en annan lösning och efter flera möten med invånarna i området hittade man ett förslag som de boende kunde godta. Rent formellt går samrådstiden ut först på tisdag, men ännu har ingen lämnat några synpunkter på planen.

- Jag vågar inte säga att det är grönt för att bygga. Först måste vi invänta och se om det kommer några invändningar, säger Björn Carlswärd planingenjör vid kontoret.

Nämnden gav också grönt ljus för en plan som gör att det går att bygga 12 villor mellan Krafslösaviken och Björkuddegatan på Björkudden. Detaljplanen har varit ute på samråd och nämnden godkände nu planförslaget. Och tre veckor efter det att protokollet från mötet justerats är kan markägaren att börja bygga.

Det är blev också klart att flera nya detaljplaner ska ut på samråd:

Det gäller planen för Lunden och Gläntan på Stensö vid kolonilotterna intill Wahlboms- och Bisterfeldsvägen. Det är Kalmarhem som vill utöka sitt bostadsbestånd med 36 nya lägenheter genom att bygga ett nytt hus och samtidigt höja taken på tre gamla hus. Detaljplanen ska nu ut på samråd.

Det gäller också detaljplanen för ett område i Krafslösa/Vimpeltorpet vid Rotebrunnsvägen. Där vill Gilbert Magnusson och Tegelbyn AB bygga LSS-bostäder åt omsorgsförvaltningen. Det är Tegelbyn som ska bygga, äga och förvalta byggnaderna och kommunen blir hyresgäst.

Missnöjet kan tystna

Varvsholmen kom också ett steg närmare en riktig stadsdel. Denna gång handlar det om entréområdet alldeles till vänster när man kommer ut på holmen. Planförslaget som bland annat inkluderar tre sjövillor och två bostadshus har varit ute på samråd och ska nu ställas ut. Men nämnden gav tjänstemännen i uppdrag att först se om det går att sänka höjden på de två hus som CA-fastigheter vill bygga. Detta sedan det kommit in en del klagomål.

Slutligen tog nämnden också beslut om att ta fram ett nytt förslag till detaljplan för det obebyggda området kring Violvägen i Berga. Här har Kalmar schakt AB länge varit intresserade av att bygga ekologiska bostäder.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons