Annons

”Man blir så trött”

Hon har jobbat hela sitt liv med äldreomsorg. Nu ryter 82-åriga Ruth Pahlm ifrån ordentligt.
Kalmar • Publicerad 2 februari 2012
Ruth Pahlm, som engagerat sig för äldrefrågor hela sitt liv, reagerar väldigt starkt mot den senaste tidens händelser på äldreboenden i Kalmar.
Ruth Pahlm, som engagerat sig för äldrefrågor hela sitt liv, reagerar väldigt starkt mot den senaste tidens händelser på äldreboenden i Kalmar.Foto: Jesper Ericson

– De vackra orden måste betyda någonting. Värdig vård kostar pengar.

Barometern träffar henne i tvårummaren på Smålandsgatan. Det där med äldreomsorg kan hon. Hela sitt yrkesliv har handlat om de äldre, från yrket som vårdbiträde och undersköterska, sedan som ålderdomshemsföreståndare på Oxhagshemmet, vårdyrkeslärare och äldreomsorgschef i Nybro i ett decennium.

Annons

Dessutom som politiker för Kristdemokraterna i omsorgsnämnden. Nu sitter hon i styrelsen för demensföreningen.

Den sista tidens larm från personal inom äldreomsorgen har upprört henne mycket.

Gamla som dras upp i ottan och dementa som tvingas irra runt i korridorer för att personalen är så underbemannad. Och anställda som skräms till tystnad. Det är inte en äldreomsorg att vara stolt över, menar hon.

– En del äldre jag har träffat gråter för att de är så oroliga. De vet inte vad som ska hända om de hamnar på något äldreboende i kommunen.

Oron är dock obefogad, tycker Ruth Pahlm. De flesta boenden i Kalmar är bra och ger bra vård. Men bristerna måste rättas till och politikerna kan inte gömma sig bakom ”så får det inte vara”.

– De fina orden om värdegrund och värdigt liv måste betyda något. Jag blir så arg. Det ska inte behöva vara på det här sättet.

– Det är jättebra att de anställda slagit larm. Men varför måste de gå till media för att någon ska lyssna. Varför lyssnade ingen på dem tidigare?

Pahlm satt i omsorgsnämnden när neddragningarna inom äldreomsorgen diskuterades första gången. Då var det tal om att dra ned ett visst antal procent.

Demensvården ansågs ha för mycket personal, något som Ruth Pahlm reagerade skarpt emot.

Diskussionerna ledde senare till att hela synen på äldreomsorgen förändrades.

Annons

Det förslag som nu gått igenom handlar mer om att de äldre ska stå i fokus. Sedan får verksamheten anpassa sig. Resurser ska finnas där resurser behövs.

– Och det låter ju jättebra. Men i själva verket har guldet blivit till sand.

– Det hela visar sig mest vara ord. Man blir så trött på det.

I grund och botten handlar det om att politikerna tar ansvar för vad orden innebär.

– Det är också lågt att skylla på regeringen och mindre pengar från statsmakterna. I Kalmar har vi sagt att vi vill ha en värdig vård för de äldre. Då måste man också ta med en viktig sak i beräkningen. Det kostar.

Oktober 2011: Allt större signaler om oro inom äldreomsorgen. Hårda besparingskrav och ett nytt schema leder till stressad personal och sämre boende, säger hemtjänstpersonal.

December 2011 : Ryktesspridning och dålig information skapar stor upprördhet bland personalen. Kommunal kräver att arbetsgivaren tar tag i problemen. Två under­sköterskor talar om diktaturfasoner och att de blir idiotförklarade. Politikerna säger att de ska informera bättre.

Årsskiftet : Unga som jobbat eller jobbar inom omsorgen slår larm. Kryssturerna ifråga­sätts och Kommunal kritikiserar återigen upplägget.

Januari 2012 : Nattpersonal på Lagerträdet larmar om att dementa måste tas upp vid femtiden på grund av den underbemannade dagpersonalen.

Omsorgsnämnden beslutar att hårdgranska äldre­boenden.

Personal på Trädgården slår larm om att man aldrig varit så dåligt bemannade.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons