Annons

Man trodde att han skulle rånas – åtalas för mordförsök

Nu åtalas en 21-årig man för mordförsök i Berga centrum i slutet av maj. Han har i förhör lämnat flera versioner av händelsen, men hela tiden förnekat brott. I den senaste versionen säger han att han trodde att han skulle bli rånad.
Kalmar • Publicerad 2 november 2018

Enligt åtalet har mannen försökt döda mannen i 20-årsåldern genom att sticka honom med en kniv mot bröstkorgen. Kniven träffade hjärtat och skadan bedömdes som livshotande.

Den skadade mannen ringde själv SOS efter händelsen och det var inledningsvis oklart vad som hade hänt. Under utredningen har offret berättat att han träffat en man som helt oprovocerat knuffat honom. När 20-åringen slog till främlingen blev han knivhuggen, enligt honom själv.

Annons

Den 21-årige mannen, som häktades den 1 juni, nekar till brott. Han har lämnat flera olika versioner av kvällen, alltifrån att inte ha varit på platsen alls till att han hade kniven med sig och svingade den för att värja sig när han trodde att offret skulle ta den stora summa pengar han hade med sig. Han medger att kniven, där polisen har hittat blod från offret, var hans och att han slängde den efter händelsen. Han förnekar dock att han träffade någon när han svingade den.

Kniven som användes vid mordförsöket. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.
Kniven som användes vid mordförsöket. Bild från polisens förundersökningsprotokoll.

Kniven, en fällkniv med åtta centimeter långt blad, hittades i en gräsmatta av en person som klippte gräset i närheten av äldreboendet intill Berga centrum.

Bevismaterialen mot honom består av vittnesförhör, skisser över brottsplatsen, stillbilder från en bankomat, sammanställning över hans telefontrafik med mera. Det finns också övervakningsfilm där den misstänkte och offret ses gå i riktning mot brottsplatsen bara en minut efter varandra.

Vidare yrkar åklagaren att han utvisas.

Utöver mordförsöket åtalas mannen för en rad andra brott på olika orter i länet.

Enligt åtalet ska han ha:

• kört in i sidan på en parkerad bil i Mönsterås samtidigt som han var påverkad av narkotika.

• varit drogpåverkad och haft narkotika och en kniv på sig på centralstationen i Kalmar.

• kört bil utan att ha rätt till det under påverkan av narkotika, samt haft en kniv på allmän plats utanför Orrefors.

• varit påverkad av och innehaft narkotika i Nybro.

Anton LernstålSkicka e-post
Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons