Annons

Mammor vill inte dela med sig

Mammorna roffar åt sig medan papporna skyr föräldraledigheten. Ojämlikheten är fortfarande stor när det gäller den första tiden med barnen.
Kalmar • Publicerad 6 december 2003
Kvinnor vill helst ha föräldraledigheten för sig själva. Det visar Riksförsäkringsverkets nya undersökning och Jenny Blomdahl med Theo, Linda Johansson med en lånad Lova Persson och Elin Svensson med sonen Mio är inga undantag. FOTO: ANDERS JOHANSSON
Kvinnor vill helst ha föräldraledigheten för sig själva. Det visar Riksförsäkringsverkets nya undersökning och Jenny Blomdahl med Theo, Linda Johansson med en lånad Lova Persson och Elin Svensson med sonen Mio är inga undantag. FOTO: ANDERS JOHANSSONFoto: 

Åtta av tio mammor och pappor är nöjda med hur de fördelar föräldraledigheten, detta trots att papporna bara tar ut 15 procent av den tid som föräldrarna har rätt till. Det visar en ny stor undersökning, Tid och Pengar, som gjorts av Riksförsäkringsverket. RFV har frågat ut 3 000 föräldrar med barn födda mellan 1993 och 1999.

- Politikernas ambitioner stämmer inte överens med vad folk tycker. Samtidigt är det en stor del av papporna som skulle vilja tillbringa mer tid med sina barn, säger Ann-Zofie Duvander, en av projektledarna för arbetet.

Annons

Papporna mer missnöjda

RFV:s studie visar att papporna är mer missnöjda än mammorna över situationen. 18 procent av papporna vill dela föräldraledigheten mer lika medan bara 13 procent av mammorna säger att det är en bra idé. Det är också mammorna som i störst utsträckning bestämmer vem som ska vara hemma.

- Sedan kanske papporna inte bjuder på något motstånd, att de lättare släpper ifrån sig ansvaret, säger Ann-Zofie Duvander.

Få kvinnor tänker på att de genom att vara hemma halkar efter både lönemässigt och karriärmässigt på arbetsmarknad.

- Det är det stora perspektivet, men det är få individer som tänker så när de gör sina individuella val. De individuella mammorna får inte så mycket ut av det. Kvinnor jobbar dessutom ofta inom offentlig sektor där karriärmöjligheterna inte är stora.

Ekonomin en anledning

En av de främsta anledningarna som kvinnor och män brukar ange till varför kvinnorna tar ut den mesta föräldraledigheten brukar vara ekonomin. Kvinnor har generellt lägre löner än män och många föräldrar anser att de inte har råd att låta pappan vara hemma. Men det är inte hela sanningen.

- Det är inte så att man inte har råd. Men man gör en ekonomisk kalkyl och ser att man förlorar på att låta pappan vara hemma. Men ville papporna verkligen vara hemma skulle de flesta kunna vara det.

Dessutom är det oftare män med högre inkomster som tar ut sin föräldraledighet. Detta kan hänga ihop med att det inte är lika socialt acceptabelt för män att vara hemma från jobbet.

- Studier visar att det är få arbetsgivare som uppmuntrar papporna till det.

Annons

Vad är lösning om man vill få till en ökad jämlikhet när det gäller föräldrarnas tid med barnen?

- Vi ger inget förslag, men vi pekar på två alternativ. Man kan lagstifta, men då måste man vara beredd på att det politiska priset kan bli högt eftersom de flesta är nöjda med hur vi har det i dag. Eller så kan man låta föräldrarna välja själva. Då tar det längre tid, säger Ann-Zofie Duvander.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons