Annons

Målet: Utsatta barn ska få sina julönskningar infriade

Barn i Kalmar som lever i utsatthet har önskat sig julklappar. Nu har författaren Emelie Sjölander startat en insamling för att barnen ska få sina önskningar infriade. Redan efter några dygn har hon fått ihop över 30 000 kronor.
Kalmar • Publicerad 5 december 2022

Hörlurar, mobil, en cykel, ett par skor, en varm vinterjacka till pappa eller att mamma ska få gå till frisören. De över hundra barn som lever i utsatthet, och som Kalmar stadsmission jobbar med året om, har olika önskningar. Emelie Sjölander vill likt en jultomte uppfylla så många som möjligt av dem.

– Jag gick förbi Stadsmissionen och såg julkulorna som de anslutna familjerna och barn har fått fylla i med önskningar, säger Emelie Sjölander.

”Det är fantastiskt. Kraften när man går ihop är magisk.”
Emelie Sjölander.
Författaren Emelie Sjölander har startat en insamling för att utsatta barn i Kalmar ska få julklappar som de önskar sig.
Författaren Emelie Sjölander har startat en insamling för att utsatta barn i Kalmar ska få julklappar som de önskar sig.Foto: Pressbild
Annons

– Man önskar sig en sparkcykel eller drömmer om en egen mobil. Vissa önskar sig att mamma ska få gå till frisören eller en varm jacka till pappa. Då kom jag på idén att lägga ut på Facebook om några vill gå ihop för att köpa julklappar. Det kan vara svårt för enskilda personer att beta av önskningarna. Jag förde över pengar från mitt konto, såg till att det var nollat, skrev ut swishnumret så att jag kan följa alla insättningar. Redan efter ett dygn var vi uppe i 22 000 kronor och nu (måndag förmiddag) har vi passerat 30 000 kronor.

Under helgen har Emelie Sjölander storhandlat julklappar till barnen.

– Jag har köpt cykel, cykelhjälmar, varma vinterjackor, presentkort på frisörsalong, skateboard och skydd.

– Jag har även köpt presentkort på hamburgerrestaurang, mat och hygienartiklar som jag ska göra påsar av, plus fredagsmys som dricka och snacks. Målet är att det här ska få spridning så att fler kan göra det här.

– Nu har jag precis beställt två begagnade mobiltelefoner med nya batterier, skärmskydd, skal och laddare. Två telefoner som kommer att kännas som nya.

Emelie Sjölander är överväldigad över mottagandet och att hon på kort tid har fått in över 30 000 kronor.

– Det är fantastiskt. Kraften när man går ihop är magisk. Jag är egentligen bara en projektledare.

Emelie Sjölanders inlägg på Facebook:

Här saknas innehåll

Jens Bergzén, marknads- och insamlingsansvarig på Kalmar stadsmission, blir överväldigad när han får höra hur mycket pengar Emelie Sjölander har samlat in.

– Det är otroligt. Helt fantastiskt, säger han.

Efter att ha testat att folk fick lämna in julklappar till stadsmissionen gick man över till att barnen fick skriva tre önskningar var.

Annons

– Det var ett stort jobb tidigare då vi först fick öppna julklapparna och sedan slå in dem igen. Dessutom blev det julklappar över när exempelvis skostorlekar inte passade. Nu har exempelvis Lovisa 8 år tre önskningar.

Skulle det bli något överskott från insamlingen skänker Emelie Sjölander de pengarna till Kalmar stadsmission.

Daniel BogeforsSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons