Annons

Mäklarnas tips – det är nyckeln till framgång på bostadsmarknaden

Det är rekordmånga bostäder ute till försäljning just nu men trots att det finns många bostäder att välja mellan så finns det fortfarande en stor oro bland köpare. På grund av läget menar mäklare som Barometern har pratat med att det kan vara bra att tänka annorlunda nu än vad man tidigare gjort när man ska köpa och sälja sin bostad.
Kalmar • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 13 januari 2023
Frida Langå har märkt att utbudet har växt den senaste tiden.
Frida Langå har märkt att utbudet har växt den senaste tiden.Foto: Mats Holmertz

Bostadsmarknaden har varit ett väldigt hett ämne under 2022 och 2023 börjar på samma sätt. Enligt Hemnet är det mer än dubbelt så många villor till salu i Sverige nu som det var under samma vecka för ett år sedan. Mäklarna Selma Kahrimanovic och Frida Langå är överens om att även utbudet på bostäder i Kalmar är väldigt stort just nu.

– Nu är det relativt mycket ute och det känns som att marknaden håller på att komma igång och att man inte längre kan vänta på att sälja. Man kan inte alltid tajma marknadsläget perfekt och det tror jag många har insett nu, säger Frida Langå, mäklare och delägare på Rydman Langå.

Annons

Selma Kahrimanovic, mäklare och delägare på Pontuz Löfgren, menar att det inte bara är villor som det finns ett större utbud av.

– Jag skulle säga att utbudet på framförallt bostadsrätter har fullkomligt exploderat den senaste tiden. Framförallt är det så att det fanns ett väldigt stort utbud innan man gick på julledighet men sen har många väntat med att lägga ut sina bostäder till det nya året, berättar Selma Kahrimanovic.

Men trots utbudet har det under hösten sålts aningen färre bostäder i kommunen jämfört med tidigare år. Stigande räntor, inflation och en generell oro för ekonomin tros ha lett till att färre inte har varit beredda att köpa.

”Just nu är nyckeln till framgångssagan en realistisk prisbild men också framförhållning.”
Selma Kahrimanovic, mäklare och delägare Pontuz Löfgren.
Selma Kahrimanovic menar att det är viktigt att ha framförhållning.
Selma Kahrimanovic menar att det är viktigt att ha framförhållning.Foto: Mats Holmertz

Är det svårt att hitta köpare till allt när det nu är ett så stort utbud?

– Vi har en del kunder som fortfarande inte riktigt har förstått att det är en ny typ av marknad med ett nytt ränteläge som påverkar priserna. Jag tror att vi fortfarande har en en utjämning där köpare och säljare måste hitta varandra, men vi har kommit en bit på vägen, säger Selma Kahrimanovic.

Priserna på bostadsrätter i kommunen har enligt Svensk Mäklarstatistik gått ner 15,7 procent det senaste året och priserna på villor har gått ner 13,2 procent. För att kunna köpa sin drömbostad i den här ekonomin menar Frida Langå att det kan vara bra att bli en så attraktiv köpare som möjligt.

– Ska man byta bostad kanske man borde ta ett aktivt val och sälja sin bostad och veta vilka pengar man har i handen för då blir man en attraktiv köpare. Det är såna som säljare och mäklare vill ha nu för de kan göra raka affärer, säger Frida Langå.

Men hon erkänner att det är riskfyllt då man kanske inte hittar sin drömbostad under tiden som man har sålt till att man måste flytta.

– Då måste man vara beredd på att mellanlanda och det kanske inte alltid är så lätt om man till exempel har barn eller så. Men det kanske är priset man måste betala idag för sin drömbostad. Den mellanlandningen har man inte behövt göra innan.

Även Selma Kahrimanovic har ett tips till den som vill se till att göra en bra bostadsaffär.

Annons

– Man har en betydligt bättre framförhållning nu än tidigare och det är väldigt bra. Jag träffade kunder i går som planerade att bygga hus nästa år men som redan nu vill förbereda sig för de vill veta vad de kan förvänta sig. De kunde tänka sig att just mellanlanda ett litet tag för att allt skulle bli bra. Just nu är nyckeln till framgångssagan en realistisk prisbild men också framförhållning.

Filip NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons