Lokala hopp på SM i ostkakebakning

Kalmar Artikeln publicerades
Gittan Engdahl, Amalia Jonsson och Kristina Johansson efter ett väl utfört SM i ostkakebakning 2016.
Foto:Maja Sjöberg
Gittan Engdahl, Amalia Jonsson och Kristina Johansson efter ett väl utfört SM i ostkakebakning 2016.

I dag avgjordes vem som bakar Sveriges godaste ostkaka. Flera lokala förmågor var med och slogs om titeln.

Det är 12:e gången i ordningen som föreningen Ostkakans vänner ordnar SM i ostkakebakning. Efter tre deltävlingar, i Värnamo, Ingelstad och Målilla, nådde elva ostkakebakare finalen. Bland andra Kristina Johansson från Oskarshamn, Eva Jarstad från Kalmar och Gittan Engdahl från Virserum.

En jury bedömde ostkakorna efter färg, utseende, konsisten, lukt och smak – och strax efter klockan 14 stod segraren klar.

Det blev Amalia Jonsson från Vetlanda som tog hem förstaplatsen. Men tätt efter henne kom Kristina Johansson från Oskarshamn på andraplats och Gittan Engdahl från Virserum på tredjeplats.

    – Juryn var väldigt eniga i år. Ettan, tvåan och trean höll en hög kvalitet mot de andra, säger Maja Sjöberg, pressansvarig för tävlingen.

    Finalen avgjordes i samband med julmarknaden på Huseby bruk under lördagen.

    Pris var glasfat och skålar från Målerås glasbruk, samt att vinnaren får uppdraget att baka ostkaka till nästa årsmöte som hålls i mars.

    – Det brukar vara kring 100 deltagare så det blir en del ostkaka. Men sen är det så klart äran att göra den bästa ostkakan man vinner, säger Maja Sjöberg.