Annons

Löfven vägrar släppa makten

Hur skulle statsminister Stefan Löfven svara på Alliansens utmaning med en, oväntad, misstroendeförklaring mot tre ministrar? Ett extra val? Att regeringen skulle lämna in? Svaret blev en regeringsombildning, med försvarsminister Peter Hultqvist kvar på sin post. Frågan är om det räcker.
Publicerad 27 juli 2017

De senaste dagarnas politiska spel i dyningarna efter Transportstyrelsens IT-skandal har i alla fall gett ett klart svar. Det finns ett stort intresse för svensk inrikespolitik.

Efter det att de fyra Alliansledarna på onsdagen meddelade att de skulle lämna in en misstroendeförklaring mot statsråden inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist har media och sociala medier svämmats över av reaktioner och spekulationer.

Annons

Under 24 timmar satt statsminister Stefan Löfven och regeringen med Svarte Petter på hand. Sanningen var uppenbar. Tillsammans hade Alliansen och Sverigedemokraterna en majoritet för att ge de tre statsråden silkessnöret.

Svaret på hur Stefan Löfven skulle hantera utmaningen skulle ges på en presskonferens klockan 10.00 på torsdagförmiddagen. En presskonferens som för flyttades fram, sedan försenades.

Men till slut stod det sex S-politiker på podiet. En klart irriterad Stefan Löfven, Peter Hultqvist, Morgan Johansson, Annika Strandhäll tillsammans med två jokrar, Heléne Fritzon och Tomas Eneroth. "Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, jag gör det som är bäst för Sverige i en orolig omvärld", förklarade Stefan Löfven och meddelade att han ombildat regeringen.

Tre statsråd, inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och folkhälsominister Gabriel Wikström, på grund av hälsoskäl, lämnar som det heter på egen begäran regeringen. Ett besked som innebär att Löfven i två av tre fall, trots att han själv kallade Alliansens utspel för "helt oseriöst", går Alliansen och SD till mötes, Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar regeringen, men blir ny gruppledare för S i riksdagen.

Nya statsråd blir Heléne Fritzon, migrationsminister, och Tomas Eneroth, infrastrukturminister. Dessutom får Morgan Johansson och Annika Strandhäll förändrade ministerportföljer. När det gäller misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist avfärdar Löfven den och går emot oppositionen och låter honom sitta kvar som försvarsminister.

Ett besked som bollar tillbaka Svarte Petter till Alliansen. Hur ska man agera nu? Ska man nöja sig med att två ministrar fick gå eller driva kravet om misstroendevotumet mot den allmänt omtyckte och även inom oppositionen populäre Hultqvist vidare?

Svaret kom efter några timmars partiledarmöte under torsdagseftermiddagen. Alliansen, och SD, står fast vid misstroendeförklaringen, men först när riksdagen öppnats. Kravet på extrasammanträde är borta. Alliansbeskedet har också den lilla brasklappen "om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning". Så nu är det dags för Alliansens strateger att fila fram en slug fortsättning som gör alla partimedlemmar nöjda. För en sak är säker, sista ordet i denna inrikespolitiska kris är inte sagt. 2018 års valrörelse startade plötsligt och oväntat tidigt!

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons