unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Högsta smittspridningen sedan pandemins start”

Belastningen på vården är den högsta hittills under pandemin och regionen drar nu ner på planerade operationer och vårdbesök.
– Vi befinner oss just nu i den största smittspridningen sedan pandemin startade, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
”Vi befinner oss just nu i den största smittspridningen sedan pandemin startade”, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin
”Vi befinner oss just nu i den största smittspridningen sedan pandemin startade”, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin
Foto: SUVAD MRKONJIC

TV: SE PRESSTRÄFFEN HÄR:

Den här veckan har mer än 50 personer, stundtals över 60, dagligen vårdats för covid-19 vid länets sjukhus.

– Det har varit en tuff vecka. Antalet inneliggande patienter har tagit ett ordentligt hopp uppåt. Det här är en mycket stor ansträngning på sjukvården, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Regionen har aldrig tidigare haft en sådan stor beläggning på intensivvården som denna vecka.

– Vi behöver frigöra resurser för att ta hand om covid-sjuka patienter. Under nästa vecka kommer vi att dra ner på icke-akuta operationer och mottagningsbesök vid alla tre sjukhusen. Det är mycket hårt arbete som återstår, säger han.

Smittspridningen är fortsatt omfattande i länet. De senaste siffrorna över bekräftade fall visar på en liten utplaning, men det ska tolkas med försiktighet, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin. Begränsade provtagningsmöjligheter under röda dagar och eftersläpning i statistiken har bidragit.

– Man kan få intrycket att vi befinner oss på en platå. Men min bedömning är att vi är i en fortsatt ökning, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

På torsdagen slogs ett nytt rekord i antal bekräftade fall per dag, med 214 personer i länet.

– Vi börjar så smått se effekterna av jul- och nyårsfirandet. Även om man samlats i liten krets kan smitta spridas. Vi befinner oss just nu i den största smittspridningen sedan pandemin startade, säger hon.

– För att kunna vända det här måste vi agera minst lika smittsäkert som vi gjort innan och till och med bättre. Bete dig som om du är smittad och som om alla omkring dig också är smittade.

På fredagen vårdades 53 personer för covid-19 vid länets sjukhus. Nio av dessa var inlagda på intensivvårdsavdelning och åtta fick andningshjälp av respirator. Fyra av patienterna som vårdas i regionen kommer från andra regioner.

Sedan pandemin startade har drygt 600 personer vårdats för covid-19 vid länets sjukhus, totalt har 75 personer avlidit på sjukhus med covid-19.

Regionen kommer att fortsätta ta emot och vårda patienter från andra regioner.

– Vi kommer att fortsätta att ställa upp så länge vi har möjlighet. Vi har dock under den gångna veckan sett ett ökat behov av intensivvård och behöver öka antalet vårdplatser även där, säger Johan Rosenqvist.

Det finns inga bekräftade fall av den muterade varianten av covid-19 i länet. Smittskyddsenheten har skickat iväg prover från smittoutbrottet på fängelset, men ännu inte fått svar.