Annons

Linnéuniversitetet kan få läkarutbildning

Linnéuniversitetet har länge fört diskussioner med Lunds universitet om ett samarbete kring läkarutbildning. Nu ser det ut att kunna bli allvar.
Kalmar • Publicerad 10 februari 2012
Foto: 

Stephen Hwang, rektor på Linnéuniversitetet, är mycket förtegen kring detaljerna i vad de båda universiteten och Kalmar läns landsting har kommit fram till, men bekräftar att ett kommande samarbete inte bara handlar om att bilda en filial till Lund utan att på sikt få en egen läkarutbildning.

– Det hänger ihop, säger Stephen Hwang.

Annons

Alf Jönsson, landstingsdirektör, är inte heller pratsam men att en läkarutbildning i Linnéuniversitetets regi skulle vara av stor betydelse är han tydlig med.

– För alla företag är det viktigt att ha en utvecklingsdel och en god personalförsörjning för att klara framtida utmaningar. Det är inte viktigt bara för oss utan även för Linnéuniversitetet och Kalmar. Men vi är inte där än. Mycket arbete återstår, säger Alf Jönsson.

Hur mycket arbete det innebär att få till stånd en medicinsk fakultet är Jens Schollin, rektor på Örebro universitet, helt på det klara med. För två år sedan fick Örebro en egen läkarutbildning. Att komma dit krävdes tio år av intensivt arbete, tre ansökningar om 600 sidor vardera och ett högt ekonomiskt risktagande.

– Vi jobbade stenhårt med att få utbildningen. Man måste ha en vilja som är obändlig. Då hade vi ändå ett regionsjukhus på plats med högspecialiserad vård, säger han.

Innan det finns några som helst garantier för att läkarlinjen får öppna så måste rekrytering av expertis ske, vilket innebär en stor ekonomisk risk. Ett annat krav för att få examensrätt är att det finns en forskning med både bredd och spets.

Har du några tips till Linnéuniversitetet?

– Det handlar helt och hållet om att hitta strategiskt riktiga personer. Att få en fullvärdig medicinsk fakultet är ett jättejobb, säger Jens Schollin som passar på att önska Linnéuniversitetet lycka till.

Redan på våren 2010 skrevs ett samarbetsavtal mellan landstinget i Kalmar län och Linnéuniversitetet där ambitionen är att utöka samarbetet med ett universitet som har examensrätt. Sedan dess har Linnéuniversitetet fått en rejäl ekonomisk skjuts av Kamprads miljarddonation. I anvisningarna för hur den får användas pekas medicinsk forskning ut som ett prioriterat område.

Emma Nordander Arenius
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons