Lektor får pris för kreativ pedagogik

KALMAR Artikeln publicerades
Cecilia Österman, universitetslektor i sjöfartsvetenskap på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet får arbetsmiljöpriset Levipriset på 50000 kronor.
Foto:Linnéuniversitetet
Cecilia Österman, universitetslektor i sjöfartsvetenskap på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet får arbetsmiljöpriset Levipriset på 50000 kronor.

Cecilia Österman får Sveriges ingenjörers arbetsmiljöpris Levipriset för sitt sätt att utveckla arbetsmiljöutbildningen för ingenjörsstudenter.

– Det kom som en stor överraskning, och är fantastiskt roligt och hedrande, säger Cecilia Österman.

Hon är universitetslektor i sjöfartsvetenskap på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet.

I motiveringen till priset skriver juryn att Cecilia Österman står för nytänkande i sin pedagogik och alltid finner kreativa lösningar för att skapa intresse för ämnet.

  På vilket sätt är din pedagogik nytänkande?

  – Jag ser mig mer som en arbetsmiljömupp än som pedagog. Arbetsmiljö är ett ämne som det går att göra hur tråkigt som helst, men det är ett ämne jag brinner för. Jag undviker att prata paragrafer och försöker hitta andra sätt att närma mig lagstiftningen, säger Cecilia Österman.

  Hon berättar att hon använder anekdoter och berättelser på ett medvetet sätt för att väcka känslor hos studenterna.

  – Då kommer de ihåg det jag säger bättre. Forskningen inom ämnet kan upplevas abstrakt, därför fokuserar jag mycket på vad den innebär i praktiken.

  Cecilia Österman tycker att det är tacksamt att undervisa i ett ämne som de flesta kan förhålla sig till.

  – Alla har egna erfarenheter av arbetsmiljö. Undervisar jag studenter som inte har så mycket arbetserfarenhet kan jag fokusera på arbetsmiljön för studenter.

  Ämnet arbetsmiljö är akademiskt spretigt, men Cecilia Österman är glad över ämnets olika sidor.

  – Jag är ingenjör i grunden, men tycker att människor också är väldigt kul. Här får jag släpa på pumpar, göra mätningar och prata med människor.

  Själv är hon sjöingenjör i grunden, har arbetat till sjöss i tolv år och har undervisat i tio år. Sedan 2013 är hon universitetslektor på Sjöfartshögskolan. Där ligger fokus på väldigt speciella arbetsmiljöer.

  – På en båt har man ytterligare en dimension att relatera till, den sociala eftersom båten ofta även är en boendemiljö där kollegor lever tätt tillsammans, säger Cecilia Österman.

  Hon brinner för planeringsbiten när det gäller arbetsmiljö.

  – Jag tycker det är viktigt med tänka-efter-före-delen när det gäller att utforma smarta arbetsplatser. Vi fick yrkesfarelagen 1889 och då handlade det om att överleva dagen. Det räcker inte i dag. Vi vill utvecklas, ha intressanta arbetsuppgifter, en chef som bekräftar oss och bibehållen hälsa efter att vi går i pension. Och det får gärna vara lite trevligt också!

  Levipriset delas ut i Stockholm den 15 oktober av Sveriges ingenjörer.