Annons

Larsson tar inte ställning än

Maria Larsson från Långasjö är en av de hetaste efterträdarna till Alf Svensson.
Kalmar • Publicerad 17 december 2003

Maria Larsson, 47, valdes i somras till första vice ordförande i kristdemokraterna. Hon är uppvuxen i Långasjö utanför Emmaboda där hennes far länge var ordförande i kommunfullmäktige.

Själv knep hon överraskande en riksdagsplats efter kd:s rekordval 1998. Dessförinnan arbetade hon som lärare.

Annons

Banden till barndomstrakten är fortfarande starka.

- Pappa skickar urklipp från Barometern så att jag kan hålla mig uppdaterad, säger hon.

Är du Alf Svenssons naturliga efterträdare i och med din position i partiet?

- Vi har ju ingen större erfarenhet av att byta partiledare, men jag kan säga att vice ordförandeposten inte automatiskt leder till partiledarjobbet.

- Det är bara att titta på andra partier och konstatera att det tvärtom är en ganska ovanlig lösning. Dessutom fick jag inte den frågan av valberedningen när jag blev vice i somras.

Vill du bli partiledare?

- Jag har inte tagit ställning till det än, det är för tidigt. Nu börjar valberedningens arbete med att hitta den bästa kandidaten.

Bör det vara en kvinna?

- Man kan inte könskvotera när det gäller partiledare, jag är inte för det i andra sammanhang heller. Kvinnor klarar sig på egna meriter. Det finns dessutom flera duktiga kvinnor i partiet som riksdagsledamöterna Inger Davidsson och Acko Ankarberg Johansson.

Vilka politiska frågor brinner du för?

Annons

- Näringslivspolitik. Jag bor ju i Gnosjö nu och är omgiven av duktiga företagare, det måste skapas utrymme för enteprenörer. Jag vill också arbeta för att hitta verktyg som ger föräldrar mer tid med barnen och valmöjligheter som gör det lättare att få ihop livet.

Var det rätt av Alf Svensson att avgå?

- Jag och många med mig tycker att han borde ha suttit kvar över valet 2006. Samtidigt var det bra att han sade till redan nu så att vi får tid att hitta en ny ledare. Det blir inte det lättaste att hitta en efterträdare till en person som är så populär.

Finns det någon som på sikt kan axla manteln?

- Jag ser det så här: Vi har haft en unik partiledare. Nu måste vi inrikta oss på att få en mer vanlig partiledare i några år.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons